14. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda"

01.12.20. Događanja Središnja knjižnica

Od izvornika do prijevoda godišnja je izložba na kojoj članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe.

Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela aktivnosti DHKP-a, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.

Nakon, sada već tradicionalnog, otvorenja u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, izložba kreće na turneju po hrvatskim gradovima. U Središnjoj knjižnici 14. godišnju izložbu Od izvornika do prijevoda predstavljamo u sklopu manifestacije Prosinac u Puli od 1. do 30. prosinca 2020.

Ovogodišnja izložba dostupna je i u PDF formatu, možete je pronaći ovdje.