Miriše na Božić – raskoš slastica

01.12.20. Događanja Središnja knjižnica

Miriše na Božić – raskoš slastica naziv je izložbe koju su 1. prosinca 2020. postavili učenici i djelatnici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na Odjelu za djecu i mladež.

Izložba je ostvarena u sklopu manifestacije Prosinac u Puli te je prigodno dočarava naslov pjesničke zbirke Vesne Parun More nosi naranče u luku. More je donijelo naranče i u knjižnicu smještenu sasvim blizu mora.

Kako miriše Božić, prepušteno je vlastitom doživljaju topline blagdana, a za suradnike iz popularno zvane škole „Lipa“ ove godine miriše na – naranče.

Božićna jelka ukrašena je slasticama od naranče, keksima obogaćenim karakterističnim začinima: cimetom, muškatnim orašćićem, vanilijom i klinčićem. Ukrase su izradili učenici 1.g i 3.g slastičarskog smjera pod mentorstvom nastavnika Roberta Perića. Prezentiran je spoj slastičarskih i umjetničkih vještina učenika, tako su izloženi i literarni radovi koji baš kao i mirisi Božića djeluju na srca posjetitelja.

Aroma naranči osjeća se u zraku / stoje na prozorima i ponosno čekaju / na djecu koja će ujutro doći“, napisala je Ana Kuhar. „Kada zima dođe... / tad naizgled sve započne. / Nestaju svijetli šeširi, / lišće i gorki okusi... / Kada zima dođe... jeke krenu“, stihovi su Sandre Čelebić. Učenica Lea Šaravanja svojim je pak fotografijama uhvatila trenutak čarolije i mirisa Božića. Stablo naranče kojem se listovi zelene i zimi te žarkonarančasti plodovi još od davnina simboliziraju obilje, sreću, ljepotu i raskoš.

Naranča je nazivana čudesnim drvom, a plodovi zlatnom jabukom. Simbolička značenja ovog mirisnog ploda uprizorena su i u pjesmama poznatih pisaca čiji su stihovi također dio ove aromatične izložbe. U ŠTUT-u KNJŽNOM KUTU, za školsku knjižničarku Željku Kondić Dabo, naranča je također bila inspiracijom za izradu ukrasa i Mirisnog kutka u kojem se može „udahnuti Božić“ - morem je stigla mirisna barka sa staklenkama tradicionalnih začina i citrusno-opojnim detaljima u skladu s temom izložbe. Drvo naranče, kao poetsko drvo života koje oslikava vladavinu ljubavi, u nadolazeću godinu donosi sladak miris cvjetova, dobro raspoloženje i bezuvjetnu sreću.