Dan ružičastih majica: U boji emocije

22.02.21. Događanja Središnja knjižnica

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja i pomaganja zajednici u međusobnom razumijevanju. Obilježava se diljem svijeta zadnje srijede u veljači, a sve je počelo djelovanjem samih učenika u jednoj školi koji su solidarno podržali kolegu noseći ružičaste majice. Naime, zbog nošenja ružičaste majice prethodnoga dana bio je izrugivan i ponižavan, no njegovi su mu prijatelji svojom podrškom i posvećenošću pružili emocionalnu snagu.

Ta simbolika snage i krhkosti ružičaste boje prikazana je literarnim, likovnim i fotografskim radovima učenica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

U virtualnoj izložbi učeničkih radova U boji emocije postavljenoj može se doživjeti senzibilitet boja, a dočaravaju ga početni stihovi učenice Sare Bradarić: „borbena crvena i samozatajna bijela načinile su ružičastu kako bi donijele mir u svijet boja“. Misao o buđenju vlastite snage uokvirena je stihovima Ane Kuhar: „ta boja stvara mir u mojoj duši“. Osjećaj odgovornosti prema ovom važnom društvenom pitanju, jačanju bliskosti i boljem razumijevanju drugih osviješteno je predočila Sandra Čelebić svojim fotografijama i tekstom.

Cilj izložbe je potaknuti mlade da razviju empatiju, ali i da pobijede svoje unutarnje „stroge ocjenjivače“ koji nam govore da nismo dovoljno dobri, kao što je istaknula učenica Emili Osmanović: „Ne dopusti da ti sude nezreli ljudi i neka se svatko tvojoj dobroti čudi“. Naime, svatko tko se pokuša boriti s problemom nasilja, mora znati da u tome nije usamljen i da ima pravo osjećati se sigurno i zaštićeno.

Likovni radovi učenica Emili Osmanović i Rebeke Roznbeker poručuju kako mladi mogu pomoći jedni drugima u stvaranju lijepih i važnih životnih iskustva te očuvanju i izgrađivanju samopoštovanja.

Voditeljica aktivnosti ŠTUT ružičasti kut pri Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Željka Kondić Dabo dodaje: „bitno je da pokušamo biti dobar primjer drugima te da se prema svima ponašamo s poštovanjem i ravnopravno“.

Zamisao izložbe je prenijeti poruku o obojenome izražavanju emocija pri kojem ne smijemo izostaviti ružičastu, boju suosjećanja i nježnosti.

Izložbu možete pogledati na Odjelu za djecu i mladež Središnje knjižnice ili na poveznici.