zaČITAJ se! – okrugli stol o poticanju čitanja kod djece i mladih

23.04.21. Događanja Zoom

Gradska knjižnica i Čitaonica Pula organizator je okruglog stola u Puli povodom obilježavanja Godine čitanja, koji je održan 23. travnja 2021. godine, u Noći knjige.

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, okrugli stol održan je na platformi Zoom te se mogao pratiti uživo na YouTubeu na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=4JgcW3hrWlI

Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno. Na ovom okruglom stolu želimo razgovarati o suvremenoj čitalačkoj problematici, ali i podijeliti neka dobra iskustva kroz primjere dobre prakse.

U vremenu digitalne tehnologije i društvenih mreža, online nastave i nastave u školi, djeca i mladi, profesori, savjetnici, stručni suradnici i psiholozi, susreću se s brojnim izazovima i velikim promjenama. Klasični modeli nastave nisu više zadovoljavajući i potrebno se prilagoditi novim uvjetima učenja i predavanja. Kako u dobu Instagrama, TicToca i YouTubea motivirati djecu i mlade na knjigu i čitanje? Kako im približiti nastavu jezika i književnosti? Kako ih potaknuti da se izraze riječima, bez upotrebe emotikona ili popularnih kratica za izražavanje stava ili osjećaja? Kako ih inspirirati da zavole knjigu još više?

U predstavljanjima pozvanih izlagača, ali i naknadnoj raspravi pokušat ćemo doći do odgovora na ova pitanja, razmijeniti iskustva, naučiti jedni od drugih te otvoriti daljnje dijaloge i suradnje vezane za poticanje čitanja kod djece i mladih.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja bio je 22. travnja 2021. koristeći e-prijavnicu koja se nalazi na sljedećoj poveznici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfX4pHYUG2HN1HZpyfeuXCrXBeo_UmxxZzIrzUFWzU9Z-X74g/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Program okruglog stola možete pronaći u prilogu.

Prilozi