Predavanje "Umjetnost je generator razvoja kulture znanosti"

12.05.21. Događanja Središnja knjižnica

U sklopu programa Festivala znanosti doc. art. dr. phil. Aleksandra Rotar održala je predavanje Umjetnost je generator razvoja kulture znanosti u srijedu, 12. prosinca 2021. u dvorani Središnje knjižnice.

Predavanje se temeljilo na kreativnosti umjetnika koji su izumili nove načine likovnog djelovanja, pokazani su primjeri iz prakse putem računala i LCD projektora i pojedina originalna djela, koji su osnova na kojoj se razvija kultura znanosti.

Broj sudionika bio je ograničen, u skladu s epidemiološkim mjerama, uz prethodnu prijavu sudjelovanja.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

O predavačici: Aleksandra Rotar rođena je u Pazinu. U Puli je maturirala na Odjelu za grafički dizajn COUO „Branko Semelić“. Diplomirala je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču u klasi za vizualno medijsko oblikovanje (prof. Peter Weibel). Od 1991. godine predaje grupu stručnih predmeta na grafičkom odjelu Škole primijenjene umjetnost i dizajna Zagreb. Potom radi u Osnovnoj školi Tone Peruška u Puli. Povremeno je vodila likovne radionice s djecom uzrasta od 7 do 18 godina u Udruzi Mendula, Udruzi Gradska radionica mladih i privatno. Područje djelovanja: slikarstvo, grafika, grafički dizajn, scenografija, instalacija, ilustracija, računalna grafika, animirani film te pedagoški rad. Na Sveučilištu za primijenjenu umjetnost u Beču (Universität für angewandte Kunst Wien), na Institutu za umjetničke znanosti, umjetničke pedagogije i umjetničko obrazovanje, upisala je i pohađala doktorski studij kod prof. em. dr. phil. Manfreda Wagnera i stekla titulu doktor filozofije.