Radionica Plešem, pišem, oblikujem

14.05.21. Događanja Središnja knjižnica / Zoom

U organizaciji Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, u sklopu Festivala znanosti, 14. svibnja 2021. u virtualnoj dvorani Knjižnice - na platformi Zoom održana je radionica Plešem, pišem, oblikujem.

Radionicu su održale dvije učenice 4. a razreda (smjer hotelijersko-turistički tehničar), a voditeljice aktivnosti su bile Željka Kondić Dabo, Irena Kiss, Helena Mirković i Žuža Gotesman.

Kako „plesati pisanje“? Sve intenzivnija uporaba elektroničkih medija izravno se odražava na grafomotorički izričaj i vještinu pisanja rukom mlađe populacije.

Metoda kretanja, u kojoj se grafološke vještine kombiniraju s likovnom umjetnošću i glazbom, pomaže u razvoju vještine pisanja i fine motorike. Također, glazbeno-pokretna metoda temelji se na međuovisnosti finih pokreta rukom. Na glazbeno-plesnoj radionici (ruko)pisanja djeca će koristiti pisaći pribor u pokretima različite brzine i snage, razvijati osjećaj za odnose među oblicima te vježbati koordinaciju tijela.

Na taj će način otkriti ritam i pokret, a priželjkivani osjećaj veselja i zajedništva potaknut će ih na stvaranje glazbenih crteža. Otkrit će navodi li ih glazba na ravne ili kružne pokrete, a ujedno vježbati doživljaj oblika, prostora i pokreta.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.