Ki je ki u istarskoj čakavici – izložba u Čitaonici kluba umirovljenika

17.05.21. Događanja Čitaonica kluba umirovljenika Pula

U izlogu Čitaonice kluba umirovljenika Pula postavljena je izložba predmeta nastalih u sklopu projekata zavičajne nastave u Osnovnoj školi Jurja Dobrile u Rovinju, a otvorena je od 17. svibnja do 17. lipnja 2021.

Cilj provođenja projektnih aktivnosti je upoznavanje učenika trećih razreda s jezikom, kulturom i tradicijom našeg zavičaja. Ove školske godine realizira se projekt pod nazivom Ki je ki u istarskoj čakavici. Učenici su analizirali pjesme Mate Balote, Drage Gervaisa, Zvane Črnje, Daniela Načinovića i drugih pjesnika koji pišu na čakavštini. No, nisu stali na analizi, već su se i natjecali u čitanju poezije na čakavskim dijalektima, stvorili vlastite stihove, plesali "covid" balun, slušali istarsku glazbu, odglumili scenu vjenčanja iz Lovrakova romana Vlak u snijegu i preveli je na čakavski. Etnologinja Ivona Orlić je upoznala učenike s tradicijom vjenčanja u Istri te starim istarskim poslovicama na temu ljubavi. Tim su poslovicama ukrasili jastučnice, a osmislili su i vlastitu čabecedu, mali čakavski abecedarij. Učenici četvrtih razreda oslikali su platnene vrećice čakavskim riječima. Riječi su pretočene i u memory igru. Pojmove je oslikala učenica četvrtog razreda Lisa Černeka, a napravljena je i u elektroničkom obliku. Osim abecedarija, jastučnica, vrećica i memory igre prikupili smo i ponešto materijala nastalih u sklopu starijih zavičajnih projekata. Možete pogledati naslovnicu Rječnika govora Rovinja i okolice, priručnika o starim igrama našega kraja pod naslovom Tradicijske igre moga zavičaja te Hrvatskih priča prevedenih na engleski jezik. Učenici su prepričali i legendu Kako su vile sagradile pulsku Arenu te preveli poznatu bajku Ivane Brlić-Mažuranić na čakavski pa je prezentiraju pod naslovom Šuma Striborova ili Striborova boška. U izlogu su također ukrašena pljočka i bulin – materijal potreban za tradicionalnu istarsku igru zvanu pljočkanje.

Nakon zatvaranja izložbe navedene slikovnice i priručnike moći će se i prelistati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice i čitaonice Pula.