Predstavljena knjiga Prošlost Crkve u Istri

09.09.14. Događanja Središnja knjižnica

Iznimno i vrlo vrijedno djelo Prošlost Crkve u Istri Stanka Josipa Škunce predstavljeno je 9. rujna 2014. u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

O knjizi, uz samog autora, govorili su Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, Nikola Mladineo, vicerektor Biskupijskog sjemeništa Redemptoris mater Pula, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, te recenzenti djela dr.sc. Ivan Jurković i dr.sc. Stipan Trogrlić. 

Svim prisutnima u prepunoj dvorani dobrodošlicu je zaželjela ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović te posebno pozdravila uvažene goste biskupa u miru mons. Ivana Milovana i mon. Vilima Grpca. Ravnateljica je iskazala zadovoljstvo što je upravo u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljeno ovo vrlo vrijedno djelo, a ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić, ujedno i glavni urednik izdanja, predstavio je autora i njegov životni put te se prisjetio kako je nastalo ovo iznimno izdanje. 

Prorektor Nikola Mladineo prenio je pozdrave rektora Biskupijskog sjemeništa Redemptoris Mater Piergiorgia De Angelisa koji zbog neodgodivih obaveza nije mogao prisustvovati predstavljanju. Naglasio je da knjiga Prošlost Crkve u Istri ima višestruku vrijednost za studente jer predstavlja didaktički pregled povijesti i povijesnih događanja na pristupačan način pa će se moći koristiti kao literatura za kolegije o povijesti Crkve, a posebnu vrijednost daje i činjenica da je Stanko Josip Škunca predavao na pulskom sjemeništu. S njime se složio i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo koji je naglasio je da je knjiga namijenjena svima koji vole povijest te da će biti jako korisna i arheolozima, posebno AMI-ju koji priprema izložbu o novom vijeku u Istri. Ustvrdio je da se radi o knjizi koja se uvijek rado uzima i iščitava nanovo. Dr.sc. Ivan Jurković smatra da će Prošlost Crkve u Istri biti vrijedan priručnik za sveučilišne profesore i studente te da će se zasigurno naći na popisu ispitne literature, a dr.sc. Stipan Trogrlić, recenzent dijela koji se odnosi na novi vijek, istaknuo je da je knjiga pisana jasno, pitko i čitko te zaključio: “Navalite na knjigu, i čitajte je!“ 

Kako se moglo čuti od recenzenata, u ovom je djelu autor nastojao život Crkve uklopiti u političke događaje kroz koje je ovo područje prolazilo: Istra se našla u tromeđi talijanske, slavenske i njemačke kulture pa je njezina povijest obilježena napetostima, patnjama stanovništva, krvlju i ratovima. Stanko Josip Škunca prihvatio se doista velikog posla te je uspio opisati dugi vremenski period: od kraja 3. st., preko franačke vladavine i dva svjetska rata do proglašenja Miroslava Bulešića blaženim. Na predstavljanju je pojasnio motive koji su ga nagnali da se prihvati pisanja ove, vrlo zahtjevne knjige u kojoj je u kratkim crtama opisana dugotrajna i dosta zamršenu povijest Crkve u Istri. Među najvažnijima izdvojio je djelo Ante Šonje, nekadašnjeg ravnatelja Zavičajnog muzeja Poreštine, i svoje članke o redovnicima u Istri koje je pisao za časopis Ladonja na poziv vlč. Sergija Jelenića. Te je članke na poziv Elvisa Orbanića dopunio te je na taj način bio pripremljen dio materijala i istraživanja.

Izdavač Povijesti Crkve u Istri je Državni arhiv u Pazinu, a suizdavači su Arheološki muzej u Puli, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Josip Turčinović d.o.o. i Sjemenište „Redemptoris Mater“ u Puli. Knjiga je tiskana kao posebno izdanje Državnog arhiva u Pazinu, svezak 31.