Eric Ušić - gost Knjižnice Vodnjan

23.09.21. Događanja Knjižnica Vodnjan
Foto: Vodnjanski đir

I Knjižnica Vodnjan uključena je u Tjedan istarskih knjižnica koji od 20. do 24. rujna 2021. organizira Društvo bibliotekara Istre u svim narodnim knjižnicama naše županije i Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

Gost Knjižnice Vodnjan bio je Eric Ušić koji je 23. rujna 2021. održao predavanje Grafiti iz Drugog svjetskog rata i poraća u Istri, o čemu je napisao i knjigu.

Predavanje je održano u Gradskoj palači - Sali za vjenčanja (Narodni trg 1), uz poštovanje epidemioloških mjera.

Zidovi pamte: Grafiti iz Drugog svjetskog rata i poraća u Istri
Na zidovima diljem Istre, mnoge se crvene parole, odnosno politički grafiti koji su nastajali tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, još uvijek mogu pronaći i čitati u velikom broju. Istarski (post)ratni grafiti kreiraju specifičan povijesni i simbolički krajolik, svojevrstan 'otvoreni arhiv' koji je podložan nestajanju i zaboravu. Izlaganje će analizirati njihovu povijesnu pozadinu, uz osvrt na trenutno stanje 'preživjelih' zidnih natpisa prezentacijom i interpretacijom materijala prikupljenog kroz tri godine terenskog istraživanja.

O autoru:
Eric Ušić, doktorand na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani. Student interdisciplinarnog programa humanistike i društvenih znanosti, područje – Balkanski studiji. U doktorskoj disertaciji istražuje političke grafite iz Drugog svjetskog rata i poraća u Istri. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci diplomirao je na Odsjeku za kulturalne studije, stekavši zvanje magistra kulturologije.