Književno jutro s Damirom Hoykom i Tizi Enili

06.10.21. Događanja Dječji kreativni centar

Damir Hoyka, poznati i nagrađivati fotograf, bio je gost Knjižnice u Dječjem tjednu: svoj novi roman za djecu Eksperiment, prvi dio serijala Pustolovine Tizi Enili, 6. listopada 2021. u dvorani Dječjeg kreativnog centra predstavio je učenicima 8. razreda OŠ Centar, dok se s učenicima OŠ Veli Vrh susreo u njihovoj školi.

Našeg gosta i učenike uvodno su pozdravile ravnateljica Knjižnice i zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić, koje su, između ostalog, djeci čestitale Međunarodni dan djeteta, koji je obilježen 4. listopda, te učiteljima njihov dan, koji je obilježen dan kasnije, 5. listopada.

Roman je pisan na način da bude zanimljiv svima, posebice njihovim obiteljima i edukatorima. Koncept je takav da čitatelj putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta, spontano dolazi do znanja, metoda učenja i poticaja na razvoj svojih sposobnosti.

Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim, samo ih trebamo otkriti i razviti. Kroz radnju se čitatelje upoznaje sa sistemima koje i sami mogu primjeniti za svoj napredak, čime se sugerira da uz poboljšane edukativne metode svatko može realizirati maksimum svojih potencijala (talenata) i doprinijeti misiji. Tako se čitatelji kroz djelo upoznaju s mnemo tehnikama (u prvom dijelu je predstavljena metoda slika), pozitivnim razmišljanjem (shvaćen propali eksperiment je korak ka uspjehu, učenje i stvaranje su najzabavnije igre), lateralnim razmišljanjem, kritičkim pitanjima, sistemom mentalnih mapa... Roman često eksplicitno upozorava čitatelje na aktualne probleme i nudi prijedloge mogućih rješenja: potrebu uključivanja svih u ostvarenje napretka, potrebu unaprijeđenja obrazovnog sustava, potrebu zauzimanja stava prema usponu umjetne inteligencije, potrebu osvještenja ekološki odgovornog poslovanja...