Europski dan jezika

26.09.14. Novosti Središnja knjižnica, Dječja knjižnica

 Jezična raznolikost alat je za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine.

Svake se godine 26. rujna diljem Europe obilježava Europski dan jezika, koji je zamišljen kao podsjetnik na jezično bogatstvo našeg kontinenta. Taj se dan obilježava s ciljem vrednovanja svih jezika i kultura te očuvanja jezične baštine, ali i kao podsjetnik na prednost višejezičnosti te kao motivacija za doživotno učenje jezika.U povodu Europskog dana jezika u svim europskim državama organizira se niz događanja: aktivnosti za i s djecom, TV i radio programi, radionice, nastava jezika i konferencije.

I Gradska knjižnica i čitaonica Pula pridružila se obilježavanju Europskog dana jezika s posebnim naglaskom na važnost ranog učenja jezika, i to radionicama na Dječjem odjelu Središnje knjižnice i Dječjoj knjižnici. 

Kako izgleda trojezično čitanje naglas moglo se čuti u pričaonici koju su pripremile knjižničarke Dječjeg odjela. Paralelno na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku pročitano je djelo Marija Hrena Šaputao sam moru - I whisper to the sea - Sussurravo al mare, nakon čega je svatko mogao izraditi svoj mali trojezični slikovni rječnik o moru.

U Dječjoj knjižnici, pak, održana je radionica za osnovce Riječi koje nas spajaju / francusko-hrvatski koju je vodila Bojana Puljko, a u 17 sati pričaonica namijenjena svima Odmorište za jezik - pričanje priče na znakovnom jeziku.

Europski dan jezika obilježava se i u Hrvatskoj, a Europska komisija - Glavna uprava za pismeno prevođenje, Francuski institut (Institut Français de Zagreb), Talijanski institut za kulturu (Istituto italiano di cultura), Goethe Institut (Goethe-Institut Kroatien) i Austrijski kulturni forum (Österreichische Kulturforum) i ove godine zajedno organiziraju natjecanje u pisanju pjesama i rap koncert za učenike osnovnih i srednjih škola. Na taj način podsjećaju mlade da učenje stranog jezika nije samo učenje gramatičkih pravila i riječi, već je korisno i zabavno.

Svi zainteresirani učenici i profesori mogu se do 19. rujna 2014. prijaviti za sudjelovanje na internetskoj stranici Volim jezike gdje mogu pronaći detaljne upute. Na stranici su dostupne i matrice s refrenima na francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a zadatak prijavljenih je da sami napišu ostatak teksta te osmisle scenski nastup.