Vlasta Urban Tripović o prevenciji pada kod osoba s osteoporozom

24.09.14. Događanja Središnja knjižnica

Vlasta Urban Tripović, dr. med. održala je 24. rujna 2014. u Multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice još jedno predavanje u nizu o jednom od današnjih najvećih javnozdravstvenih problema u razvijenim zemljama - osteoporozi. Naziv ovomjesečnog predavanja bilo je Prevencija od pada kod osoba s osteoporozom. Osim teorijskog dijela, pokazane su vježbe kojima se može poboljšati balans tijela.

Prevencija od pada kod osoba s osteoporozom nastavak je edukativnih predavanja koja kao dio projekta Prevencija, rano otkrivanje i liječenje osteoporoze organiziraju Hrvatska liga protiv reumatizma, ogranak za Istarsku županiju, Grad Pula, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Odsjek za socijalnu skrb i zdravstvo, Specijalistička fizijatrijsko-reumatološka ordinacija Vlaste Urban Tripović i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koju karakterizira progresivni gubitak koštane mase, što povećava sklonost prijelomima. Ta bolest spada u pet najčešćih kroničnih bolesti, ima više rizičnih čimbenika i nema jedinstvenog uzroka, a njezina učestalost raste sa starenjem. Od osteoporoze boluje 8-10% svjetske populacije u razvijenim zemljama, i to većinom žene, pa je iznimno važna edukacija o prevenciji i poboljšanju stanja oboljelih.