Ekspanzije 2014. - Espansioni 2014

19.09.14. Događanja

Ekspanzije 2014. treće su izdanje međunarodne manifestacije, susreta i razmjene iskustava žena iz različitih područja i različitih država, ne uzimajući u obzir zemljopisne, povijesne i političke granice. 

Ovaj, Pulski susret žena predstavile su na medijskoj konferenciji u Središnjoj knjižnici dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci, dožupanica Viviana Benussi, predsjednica BPW-a Alida Perkov, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, organizatorica s talijanske strane Graziella Valeria Rota, Dorina Vlakančić iz HDLU-a Istre i Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije.

Program koji je organiziran u povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, započinje 19. rujna u 17.30 u Središnjoj knjižnici susretom Voci di donne: umjetnice, političarke, znanstvenice govorit će o svojem životnom putu, nadilazeći dob i razlike u iskustvu, nacionalnosti, kulturnim sredinama iz kojih potječu.

Slijedi otvaranje umjetničke izložbe Vernissage u galeriji MMC Luka – Anex u 19 sati. Radovi brojnih umjetnica iz Hrvatske, Slovenije i Italije te učenika Umjetničke škole i državnog instituta „Enrico e Umberto Nordio“ iz Trsta moći će se pogledati do 30. rujna.

Sve su okupljene naglasile da su izrazito ponosne što mogu sudjelovati u ovakvoj manifestaciji jer jedino na takav način raste i mijenja se društvo. Graziella Valeria Rota pojasnila je da se Ekspanzija mogu opisati i kao cjelogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena, posebno prikazivanjem raznih vrsta umjetnosti jer umjetnost je ženama realnost, ne samo teorija. S time se složila i dožupanica koja je naglasila da treba raditi na ženama, a dogradonačelnica je pozvala sve pripadnike jačeg spola da se u što većem broju odazovu ovakvim događanjima.

Ovo izdanje organizirali su: Espansioni, Galerija MMC Luka – galerija Anex, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre, BPW Pula i ArteVita Gente Adriatica FVG.