Održan međunarodni susret žena Ekspanzije - Espansioni

22.09.14. Događanja Središnja knjižnica

Program Voci di donne, koji je održan 19. rujna u Središnjoj knjižnici, osmišljen je kao susret žena iz više država s ciljem izmjene životnih i poslovnih iskustava Dio je to višegodišnjeg međunarodnog projekta Ekspanzije – Espansioni koji je okrunjen medaljom predsjednika Italije Giorgia Napolitana, a susret u Puli podržali su Istarska županija i Grad Pula.

Nakon pozdravnih riječi dožupanice Viviane Benussi, pulske dogradonačelnice Elene Puh Belci i ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nele Načinović, svoje životne priče s prisutnima podijelile su pročelnica Konzervatorskog odjela Istarske županije Lorella Limoncin Toth, umirovljena sveučilišna profesorica i višestruko nagrađivana književnica Nelida Milani Kruljac, predsjednica Lions kluba Pula Patrizia Milani, ravnateljica GKČ-a Pula Nela Načinović, predsjednica BPW-a Alida Perkov, umirovljena dugogodišnja ravnateljica Talijanske srednje škole Claudia Milotti te znanstvenica Valentina Petaros Jeromela, a svoje su stihove kazivale pjesnikinje Davorka Kotiga Flego i Marija Ribarić.

Svoja životna i poslovna iskustva u nekoliko riječi prikazale su žene koje djeluju u različitim područjima, a susret je otvorila Lorella Limoncin Toth pričom o svojem političkom angažmanu, ali i razlozima vraćanja poslu u struci. U svojem sugestivnom obraćanju kroz nekoliko zanimljivih anegdota Nelida Milani Kruljac uspjela je dočarati razlike i sličnosti između pisanja proze i znanstvenih radova. Pojasnila je i svoju potrebu za pisanjem, prisjetila se velikih promjena koje su tijekom godina zadesile njezinu generaciju te svoga djetinjstva, odrastanja s bakom koja ju je odgojila i koja je naporno radila, „poput vola“. Patrizia Milani u nekoliko je crtica pokušala prikazati svoju karijeru poslovne žene te napomenula da su za uspjeh potrebne snaga, volja i hrabrost, ali i kreativnost. 

Nela Načinović istaknula je da kao svoje najveće poslovne uspjehe vidi preseljenje Središnje knjižnice u nove prostore, ali i realiziranje Čitaonice Kluba umirovljenika i nekadašnje Multimedijalne čitaonice te da se nada da će se Knjižnica nastaviti razvijati u tom smjeru. Svojih prvih profesorskih dana, ali i izgradnje nove Talijanske srednje škole prisjetila se Claudia Milotti. Kao važan segment svojega života izdvojila je svoje ronilačke uspjehe: bila je među prvim ženama u Puli, i bivšoj državi, koja se bavila ronjenjem, ali i podvodnom orijentacijom, i nizala brojne uspjehe. Alida Perkov osvrnula se na svoj rad u području gospodarstva, a gošća iz Slovenije Valentina Petaros Jeromela na svoj znanstveni rad, iako je jako zanimaju i povijesne teme, o kojima puno piše. Voci di donne zaključene su stihovima Davorke Kotiga Flego iz Pazina i Marije Ribarić iz Semići na Buzeštini, koje su kazivale same pjesnikinje.

Ovaj susret prožet emocijama nastavljen je u MMC-u Luka svečanim otvorenjem izložbe umjetnica iz Italije u Galeriji Anex.