Dječji tjedan od 6. do 12. listopada

06.10.14. Novosti Središnja knjižnica, Dječja knjižnica

U Hrvatskoj se početkom jeseni različitim događanjima za djecu tradicionalno obilježava Dječji tjedan, koji je ove godine trajao od 6. do 12. listopada.

I naša se knjižnica priključujila obilježavanju Dječjeg tjedna posebnim programima na Dječjem odjelu Središnje knjižnice i u Dječjoj knjižnici.

Knjižničarke Dječjeg odjela Središnje knjižnice osmislile su i održale niz aktivnosti. U ponedjeljak, 6. listopada na Dječjem odjelu gostovala je udruga Pusti priču s pričaonicom Mali ljudi sanjaju velike sne, a u utorak, 7. listopada sakupljačica slikovnica iz Rovinja Tamara Teković u pričaonici Slika, slika, sličica – pročitana je slikovnica prvašićima iz Monte Zaro prikazala je kakve su slikovnice čitale njihove bake. Na Svjetski dan pošte, 9. listopada vrtićarci iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, nakon što im je knjižničarka pročitala slikovnicu o jednom poštaru i njegovim nedaćama s biciklom, sudjelovali su u radionici Poštar Zvonko i čarobno dvorište, kao i osnovci koji su Dječji odjel posjetili sljedećeg dana, u petak, 10. listopada, dok je subota, 11. listopada bila rezervirana za program Pssst… pričica! 

Dječja knjižnica svojim se programom pridružila obilježavanju Dječjeg tjedna radionicama posvećenima spomenarima te izložbom starih spomenara u holu Dječjeg kreativnog centra. Budući da je tema Dječjeg tjedna bila Ljubav djeci prije svega, u Dječjoj su se knjižnici izrađivali spomenari kao izraz ljubavi prema prijatelju te čitali stihovi o prijateljstvu i ljubavi.U petak, 10. listopada učenici iz produženog boravka OŠ Kaštanjer poslušali su priču o pauku Otu te nakon toga kukičali prstima, a istoga je dana održan i prvi susret Kluba hvatača slova, kada su mališani mogli čitati psu Argu, članu udruge Pet therapy Indeficienter Vinkuran. Time je započela nova aktivnost koja će se jednom mjesečno održavati u Dječjoj knjižnici.

Predavanje o jednom od najčešćih poremećaja u djece i mladih - ADHD-u - održao je 7. listopada Marko Ferek, autor knjige Hiperaktivni sanjari i osnivač udurge Buđenje, čime je ujedno obilježen Tjedan ADHD-a.

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija posvećena djeci koja se u Hrvatskoj održava u prvom punom tjednu listopada, a osmišljena je s namjerom da se usmjeri pozornost odraslih na potrebe i prava djece.

Usmjeriti pozornost najšire javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvenoj zajednici, organizirati posebno i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece te poticati volonterski i društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire osnovni su ciljevi Dječjeg tjedna.

U mnogim su gradovima djeca tog tjedna u središtu pažnje, a to će iskoristiti da pokažu što sve znaju i mogu, ali i kako iz njihove perspektive izgleda svijet, kako vide svoje mjesto u obitelji, školi i društvu, kako doživljavaju skrb o djeci i obiteljima u zajednici.

Djeca su budućnost svijeta i u njih treba ulagati.