Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

01.10.14. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika

Svake se godine 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba. Proglasila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1990. da bi se diljem svijeta naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

U Čitaonici Kluba umirovljenika Međunarodni dan starijih osoba obilježen je prigodnim programom, koji je vodila Zorka Lončar.

Brojne su prisutne pozdravili Lidija Musi iz Grada Pule, ravnateljica Knjižnice Nela Načinović i Zdenko Pliško, predsjednik Istarske stranke umirovljenika - Partito Istriano dei pensionati. Svi su se troje složili da Čitaonica Kluba umirovljenika ima važnu ulogu za Puljane treće životne dobi kao mjesto na kojem se oni druže, saznaju nove informacije, educiraju se i usvajanju nova znanja i vještine.

Zbor Gradske udruge matice umirovljenika Pula Zlatne godine s voditeljicom Silvom Pavić svojim je izvedbama započeo glazbeni dio programa, a dio članica je i zaplesao balun. Po jednu svoju poeziju kazivali su Đildo Pliško i Petar Škuflić, a službeni dio programa zatvorile su mlade gošće iz Vokalne skupine Lastavice iz OŠ Šijana s voditeljicom prof. Irenom Giorgi.

Nakon zabavnog dijela, Šahovska sekcija Čitaonice Kluba umirovljenika odigrala je ekipni šahovski susret, a voditeljice i polaznice kreativnih radionica izložile su svoje radove. Međunarodni dan umirovljenika nastavljen je neformalnim druženjem uz kolače i sokove zahvaljujući brojnim sponzorima.

Dan uoči Međunarodnog dana starijih osoba, 30. rujna 2014. svečano je otvorena filatelistička izložba Iz povijesti pošte (Pošta i poštari u staro doba) autora Ante Brajčina, kojom je ujedino obilježen i Svjetski poštanski dan.