Druženje uz knjigu Jelene Božac Priče o rađanju

03.10.14. Događanja Dječja knjižnica

U Dječjoj knjižnici 3. listopada održano je predstavljanje knjige Jelene Božac Priče o rađanju. Knjiga je bila samo povod za druženje mladih majki, budućih majki ili baka istih ili sličnih svjetonazora u pogledu roditeljstva.

Priča o porodu je uvijek ženska tema, a kad razgovaraju o tome žene nisu tek poznanice, pa čak ni prijateljice, one se duboko prepoznaju. One u sebi nose isto iskustvo, isti pogled i stav, životni stil i nadahnuće. To prepoznavanje dogodilo se u Dječjoj knjižnici. Ugodan ambijent, topla sredina, među šarenim dječjim slikovnicama, na niskim stolcima dvadeset žena, dvadeset majki i jedan tata, a nakratko pridružio se još jedan mladi tata.

Tijekom druženja djeca su svoje mame pustila na miru jer im su im na raspolaganju bile knjige, igračake i bojanke u drugom dijelu knjižnice.

Jelena Božac diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci psihologiju, licencirana je paramadoula, majka dvije kćeri, a sa suprugom i djecom živi u Puli. Sama kaže da je poticaj za knjigu dobila na seminaru primalje Ine May Gaskin koja je tom prilikom rekla da znanje o porodu nije sadržano u medicinskim stručnim knjigama, nego u stvarnim pričama žena o njihovim porodima. Tako knjiga nije pisana sa stajališta medicine, pa niti sa stajališta psihologije, ističe autorica, već prvenstveno sa stajališta doule – osobe koja nema formalno medicinsko obrazovanje, a zna puno o porodu prvenstveno iz vlastita iskustva te iskustava stečenog svjedočenjem porođajima te iz brojne pročitane literature.

Knjiga u prvom dijelu pojašnjava što je potrebno da se porod odvija neometano, upoznaje nas s manje poznatim terminima i pojavama, a slijedi niz od 16 priča o rađanju. Zakonska regulativa u Hrvatskoj ne predviđa kao mogućnost porođaj kod kuće, međutim puno je porođaja koji se iz raznih razloga događaju izvan rodilišta te ne znači da je rađati izvan rodilišta ilegalno. Naime, u brojnim je zemljama Europe i svijeta porođaj kod kuće mogućnost koju žena može odabrati.

Ilustratorica knjige je Ivana Slaviček, sasvim slučajno stečena prijateljica autorice koje je povezao crtež trudnice u Ivaninom frizerskom salonu.

Predstavljanje knjige pretvorilo se u pravo druženje i susret dugogodišnjih prijateljica te se produžio i sat nakon službenog zatvaranja knjižnice. Bili su to čarobni trenuci za pamćenje, osvješćivanje i nadahnuće.