Slika, slika, sličica - pročitana je slikovnica

07.10.14. Događanja Dječji odjel

Dječji odjel 7. listopada 2014. ugostio je Tamaru Teković, slikovnjakinju iz Rovinja, koja je prvašićima iz OŠ Monte Zaro pokazala kako su izgledale slikovnice koje su čitali njihovi roditelji, djedovi i bake, ali i pradjedovi i prabake.

Tamara Teković profesorica je talijanskog jezika i književnosti, a u svojoj kolekciji ima više od 6 tisuća naslova. Svoje slikovnice često izlaže, a u povodu Dječjeg tjedna na Dječjem odjelu održala je radionicu Slika, slika sličica - pročitana je slikovnica.

Mališani su s velikim interesom proučavali izdanja koja su na lica njihovih učiteljica izmamila osmjehe te ih u tren vratila u djetinjstvo. Saznali su da su slikovnice jako vrijedne jer se iz njih lako mogu iščitati društvene prilike, način života, odgoja, odijevanja... Tako, primjerice, Maja iz serije poučnih slikovnica francuskih autora u svakoj slikovnici nosi odjeću koja je te godine bila moderna.

Slikovnice su posebne knjige jer koliko god bile stare, djeci su uvijek zanimljive. Dokazali su to i ovi osnovci koji su sa zanimanjem slušali priču na "nekom jako starom jeziku" i gledali ilustracije koje "podsjećaju na stare filmove".

Poruka s kojom su se vratili u školu je da čuvaju svoje slikovnice, a one koje više ne čitaju poklone nekome - vrtiću, školi, prijateljima - jer i danas, nažalost, ima jako puno djece koja ih nikada nisu imala.