Prvi svjetski rat i njegove refleksije u klasičnoj glazbi

14.10.14. Događanja Središnja knjižnica

Glazbena slušaonica nakon ljetne pauze nastavila je sa svojim programom 14. listopada 2014. Voditelj slušaonice prof. Boris Vučina i ovaj je put pripremio zanimljive teme: Prvi svjetski rat i njegove refleksije u klasičnoj glazbi i Najbolji umjetnici jazza u 2014. godini prema odabiru kritičara časopisa Downbeat.

Prvi dio glazbene slušaonice posvećen je bio obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. To je prvi od četiri tematska programa kojima naša Knjižnica nastavlja četverogodišnje prisjećanje na rat koji je obilježio dvadeseto stoljeće. Prvi svjetski rat na više je načina i u više razina utjecao na Pulu koja je do prije sto godina bila glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije.

Časopis Downbeat jedan je od najstarijih jazz-časopisa u SAD-u, a nazivaju ga “biblijom” jazza, bluesa i american roots glazbe. Pokrenut je 1935. godine u Chicagu i otada svojim čitateljima donosi informacije u nizu kategorija – recenzije starih i novih albuma, biografije umjetnika, popis festivala… Svake godine časopis provodi anketu među svojim čitateljima i kritičarima te potkraj godine objavljuje rezultate na temelju kojih odabire umjetnika za Down Beat Jazz Hall of Fame. U drugom dijelu ovomjesečne Glazbene slušaonice moglo se čuti koji su se umjetnici našli na lanjskoj listi najboljih.

Glazbene slušaonice i dalje će se održavati u već ustaljenom terminu - drugog utorka u mjesecu u 19 sati, a pozvani su svi ljubitelji glazbe.