Predstavljanje knjige Hrvatski i crnogorski književno-kulturni smjerokazi

16.10.14. Događanja Središnja knjižnica

Vrijedna stručna knjiga Hrvatski i crnogorski književno–kulturni smjerokazi; Filološke studije i eseji čiji je autor emeritus, prof. dr. Milorad Nikčević predstavljena je 16. listopada u Središnjoj knjižnici.

O knjizi su uz autora govorili dr.sc. Alojz Štoković, doc.dr. Maja Polić i mr.sc. Branko Kukurin, a susret je zaokružio akademik Petar Strčić.

Knjiga Hrvatski i crnogorski književno – kulturni smjerokazi proizašla je iz znanstvenog projekta "Kulture u doticaju: stoljetni hrvatski i književni identiteti" koji je proveden uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Kao što i sam podnaslov djela govori, ovo izdanje okuplja autorove filološke studije i eseje napisane u posljednjih nekoliko godina, objavljene u raznim zbornicima, književnoj periodici i/ili dnevnom tisku.

Književni povjesničar, teoretičar i književnik emeritus Milorad Nikčević vrlo je plodan autor: uz nekoliko stotina znanstvenih, stručnih i esejističkih radova, autor je i 18 knjiga iz područja filologije i kulturne povijesti, a o njegovim radovima objavljeno je više stotina prikaza i osvrta u periodičnim publikacijama te dvije monografije. Ove je godine predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović donio odluku da se prof. dr. sc. Miloradu Nikčeviću dodijeli državno odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za "višegodišnje zasluge za kulturu/znanost i približavanje njenih vrijednosti između Republike Hrvatske i Crne Gore".