Slovenski pisci mlađe generacije u Središnjoj knjižnici

22.10.14. Događanja Središnja knjižnica

Jedna od postaja Dana slovenske kulture u Istri je i Gradska knjižnica i čitaonica Pula. Pet slovenskih pisaca mlađe generacije - Andrej Predin, Eva Kovač, Orlando Uršič, Tomo Podstenšek i Robert Simonišek - predstavili su se čitajući ulomke iz svojih djela u Središnjoj knjižnici 22. listopada 2014.

Andrej Predin (1976.) slovenski je pisac, publicist, glazbeni kritičar i fotograf. Njegov prvijenac Na zelenu granu (2007.) godine 2008. bio je među pet nominiranih romana za nagradu Večernica, a kasnije je bio izabran za Cankarovo priznanje. Prvi roman Eve Kovač (1977.), pjesnikinje i spisateljice, izdao je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne djelatnosti u zbirci Prvijenke (Prvijenci), kao prvonagrađeni tekst Festivala mlade literature Urška. Orlando Uršič (1971.), urednik i pisac, utemeljitelj je i glavni urednik mariborske izdavačke kuće Litera te se u dosad objavljenim romanima i zbirci kratke proze prvenstveno bavi tematikom društvene margine. Tomo Podstenšek (1980.) piše kratku prozu, romane, dječju literaturu i dramske tekstove, a autor je triju romana i zbirke kratkih priča. Više je njegovih tekstova bilo nagrađivano ili otkupljivano na različitim natječajima Radija Slovenija te emitirano u radioemisijama. Robert Simonišek (1977.) afirmirao se kao pjesnik, kritičar i prozaist, sudjelovao je na mnogim međunarodnim pjesničkim festivalima te je zastupljen u analogijama.

Ovogodišnji Dani slovenske kulture u Istri započeli su 20. listopada otvaranjem izložbe i predstavljanjem monografije u Labinu, a nastavili raznovrsnim kulturnim programima u Umagu, Buzetu, Poreču i Puli.