Dr.sc. Davor Mandić o Puli u prvoj godini Velikog rata

23.10.14. Događanja Središnja knjižnica

Ove je godine u čitavoj Europi počelo obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, a programi će se odvijati naredne četiri godine. I naša se knjižnica priključila svojim programima: u lipnju je otvorena edukativna izložba Pula pred Prvi svjetski rat, dok je dan uoči otvaranja Mjeseca hrvatske knjige prof. Boris Vučina održao Glazbenu slušaonicu Prvi svjetski rat i njegove refleksije u klasičnoj glazbi. Prisjećanje na rat koji je trajno obilježio naš kontinent nastavili smo i u Mjesecu hrvatske knjige predavanjem Pula u prvoj godini Velikog rata koje je dr.sc. Davor Mandić održao 23. listopada 2014. 

Dr.sc. Davor Mandić dugogodišnji je muzejski djelatnik, autor i koautor pedesetak izložbi, nekoliko stalnih postava i sudionik niza istraživačkih projekata, napisao je brojne članke i studije, često je citiran u bilješkama mnogih povjesničara.Upravo je u našoj Knjižnici, u sklopu programa obilježavanja 50-e godišnjice smrti Mije Mirkovića - Mate Balote i Susreta na dragom kamenu, lanjske veljače predstavljena njegova povijesna monografija Istra u vihoru Velikog rata, sudbina evakuiraca - 1914. - 1918., veoma vrijedna knjiga o sudbinama 60.000 Istrana.

Dosadašnja povijesna literatura, kada je riječ o Prvome svjetskom ratu, uglavnom se bavila političkim odnosima te vojnim operacijama na moru i kopnu. Kako je izgledao svakodnevni život običnih ljudi na području ratnih zona, posebno Pule i Istre, istraživalo se i pisalo vrlo malo. Dr.sc. Davor Mandić u svojim člancima i knjigama popunjava tu prazninu, a 23. listopada u našoj će knjižnici održati predavanje o Ratnoj zoni Pula i svakodnevnici njezinih žitelja.