Predavanje dr.sc. Alide Perkov Gospodarstvo Istre uoči 1. svjetskog rata

27.10.14. Događanja Središnja knjižnica

Gospodarstvo Istre uoči 1. svjetskog rata naziv je predavanja koje je održala dr.sc. Alida Perkov u Središnjoj knjižnici 27. listopada 2014. 

Pula i Istra su početkom prošlog stoljeća bile dio Austro-Ugarske Monarhije, a naš je grad u vrijeme austrougarske vladavine doživio nevjerojatnu probrazbu: od grada s jedva tisuću stanovnika Pula, zahvaljujući industrijskoj preobrazbi, uoči Prvog svjetskog rata postala je najrazvijeniji istarski grad. Dr.sc. Alida Perkov u svom predavanju prikazala je kakvo je bilo istarsko gospodarstvo netom pred Veliki rat te pojasnila gospodarske odnose u austrougarskoj Istri.

Predavanje dr.sc. Alide Perkov još je jedan u nizu programa kojima naša Knjižnica obilježava važnu godišnjicu - sto godina od početka Velikog rata. Stogodišnjica Prvog svjetskog rata u svim se zemljama Europe obilježava kulturološkim, znanstvenim,umjetničkim, edukativnim, kulturnim i inim programima, koji se organiziraju prvenstveno s ciljem ukazivanja na važnost mira i tolerancije te ukazivanja na promjene koje je donio taj rat.