Istarska slastica za K.u.K. časnike Dragice Lukin

13.11.14. Događanja Središnja knjižnica

Dragica Lukin, najpoznatija hrvatska slastičarka, održala je 13. studenog 2014. radionicu spravljanja kroštula Istarska slastica za K.u.K. časnike, kojom smo u našoj knjižnici nastavili prisjećanje na austrougarsku Pulu i obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Večer je počela uz zvuke skladbe Franza Lehára, a program je otvorila dr.sc. Alida Perkov kratkim prikazom pulskog turizma i ugostiteljstva pred Prvi svjetski rat.

Pula je početkom prošlog stoljeća živjela životom tadašnjih velegrada pa su njezini stanovnici mogli uživati u svakodnevnim izlascima u kazališta, kina, kabaree, restorane sa živom glazbom, kavane, gostionice, pivnice..., dok je Marine-Kasino bio središte društvenog, kulturnog i zabavnog života časnika i službenika Mornarice i njihovih obitelji, s mnoštvom dvorana različitih namjena: kluba, salona, koncertne i plesne sale, kina, restorana, kavane, bara, kafeterije, pivnice, vinoteke, knjižnice, čitaonice itd. Mediteranska klima, bogata baština, srednjoeuropsko gradsko ozračje, uređeni parkovi, šetnice, lungomare, brojni hoteli i ugostiteljska ponuda, kao i blizina Brijunskoga otočja činili su grad tadašnjom značajnom turističkom odrednicom.

Nakon uvodnog dijela, slatki dio programa nastavila je Dragica Lukin. Ta je vrsna slastičarka predstavila slastice koje su se nalazile na trpezama austrougarske gospode. Većinom su to kolači koji se i dandanas na sličan način pripremaju jer su spoj austrijske i mediteranske kuhinje i ovdašnjih namirnica: i tada su se jeli kolači od skute, trešanja i višanja, smokava, marelica ili sezonskih marmeladi, badema, kolači i torte rađeni od masnog tijesta, zatim makovnjače i orahnjače...

Kroštula je jedan od malobrojnih autohtonih istarskih slastica kojima su stanovnici Pule i u prošlim stoljećima mogli zasladiti nepce. U završnom dijelu programa Istarska slastica za K.u.K. časnike Dragica Lukin održala je radionicu o pripremanju te tradicionalne istarske slastice, koja se može naći na bilo kojoj carskoj kraljevskoj trpezi. Svoje je izlaganje i radionicu zaključila rječima da treba stare recepture dijeliti mlađim generacijama jer ako nema recepata, nema ni kuhara pa je našoj knjižnici, osim edukativne slatke večeri, darovala i nekoliko svojih kuharica o istarskim slasticama, a mogle su se kušati sve slastice o kojima je govorila.

Dragica Lukin vrhunska je slastičarka i članica Hrvatske kulinarske akademije. Znanja i iskustva stekla je u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada za slastičarstvo, humanost, zalaganja, promicanje turizma te, što je posebno značajno, hrvatskih antičkih slastica. Educirala je i mnoštvo đaka diljem Hrvatske, redovito sudjeluje u humanitarnim akcijama, pomaže djeci te piše knjige i tekstove o slasticama.Vođena idejom očuvanja gastronomskog nasljeđa Dragica Lukin pokrenula je projekt Zlatna kroštula u cilju afirmacije istarskog autohtonog slatkiša.