Doživite utvrdu Monte Grosso

27.11.14. Događanja Središnja knjižnica

Javno predavanje Doživjeti utvrdu Monte Grosso - Stručna istraživanja provedena u utvrdi održano je u Središnjoj knjižnici 27. studenog 2014.

Istraživanje na utvrdi Monte Grosso obavile su mr.sc. Jadranka Drempetić i dipl.ing.arh. Klara Pustijanac, d.i.a., a predavanje je organizirao Grad Pula u okviru projekta „Adrifort“, koji je financiran sredstvima Europske unije.

Projekt je predstavio Giordano Škuflić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, koji je istaknuo da se radi o iznimnom i vrijednom projektu koji je okupio razne znanstvene i obrazovne institucije. Naglasio je da će u sklopu ovog projekta biti doista sanirane utvrde te valorizirane gradske utvrde i ostatak kulturne baštine iz doba Austro-Ugarske Monarhije koje će od sada biti pravilno zaštićene i obilježene za sve građane, ali i buduće generacije.

Projekt "Adrifort" (Adriatic fortressess and military areas) provodi se od 2012. godine s ciljem valorizacije prirodnog okoliša i utvrda kao dijela gradske kulturne baštine te razvijanje novog turističkog proizvoda na Štinjanskom poluotoku. Nositelj projekta je Regija Veneto, a uz Grad Pulu, Sveučilište Jurja Dobrile i Istarsku županiju kao pridruženi partneri su: Grad Venecija, Sveučilište Ca' Foscari, Grad Ravenna, Regija Puglia, Opština Kotor (Crna Gora), Grad Piran (Slovenija), Gospodarska komora Albanije, Albansko ministarstvo kulture te Grad Krf (Grčka). Na području Pule uređuje se pet lokacijskih pozicija, od čega su dvije utvrde i tri bitnice do sada isključivo korištene u vojne svrhe.