Predstava Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život

26.11.14. Događanja Središnja knjižnica

Predstava Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, u kojem su kao glumci sudjelovali i članovi više pulskih udruga osoba s invaliditetom, održana je u Središnjoj knjižnici 26. studenog 2014.

Organizatori događanja su Udruga slijepih Istarske županije i Hrvatski savez slijepih, a program je vodio Vojin Perić iz Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život. Nakon uvodnog Partyja u mraku, odigrane su dvije scene Boalovog kazališta - zapošljavanje osoba s invaliditetom i ljubavna veza u kojoj je jedan parter osoba s invaliditetom. U intermecu jedna učenica Škole za odgoj i obrazovanje i Mirela Žgomba čitale su pjesme Dobriše Cesarića uz pratnju harmonike, a Mirela Žgomba istovremeno ju je kazivala i na znakovnom jeziku.

Boalovo kazalište ili Kazalište potlačenih nije klasično kazalište. Augusto Boal je brazilski kazališni redatelj koji je u edukacijske svrhe osmislio interaktivni tip kazališta u kojem glumci scenski uobličuju dramsku situaciju u kojoj se naglašava problem neke mikrozajednice te se zatim isti problem pokušava riješiti intervencijama iz publike. Glumci osmisle kratki prikaz nekog aktualnog problema i mogućeg rješenja, nakon čega se uključuje publika sa svojim prijedlozima.

"Govoriti o iluziji kao o nečemu što protječe kroz vrijeme i ostavlja svoj trag, kako ga već ostavljaju pojmovi utkani u povijest, u najmanju ruku je nezahvalno, jer iluzija je most između trenutka i vječnosti, odnosno točka u kojoj se smisao komprimira do značenja koje može osjetiti samo pulsirajući mišić u grudima bića 'osuđenih' na ljubav. Zato iluziju prepustimo duši, a činjenice i tijek vremena pretočimo u instituciju zvanu kazalište, ili teatar, ili - u našem 'jadnom' slučaju - udruga", riječi su kojima Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, koje djeluje od 1948. godine, opisuje svoj rad.