Okrugli stol o prevenciji nasilja među djecom i mladima

14.01.15. Događanja Središnja knjižnica

Prevencija nasilja među djecom i mladima naziv je okruglog stola koji je održan 14. siječnja 2015. u Središnjoj knjižnici.

Vršnjačko nasilje, nažalost, prisutno je u svim sredinama, a iskustva pokazuju da je prevencija učinkovitija kada nadležne državne institucije i ostali subjekti koji se bave djecom i zaštitom dječjih prava surađuju, a javnost se senzibilizira i educira.

Na okruglom stolu sudjelovali su:

Vanja Prvulović - magistrirala je psihologiju, klinički modul. Pri Neuroenergetics Internacionalnom institutu za Humanističku neurolingvističku psihologiju u Arizoni (SAD) certificirana je za međunarodnu (H)NLP trenericu te trenericu u Brain-based leadershipu. Pohađa psihodramske radionice, radionice iz art terapije te dramskog odgoja čime upotpunjuje znanje psihologije i NLP-a.

Goranka Rosanda Furlan - profesorica je hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti i certificirana voditeljica terapijskih pasa Associazione Italiana Pet Therapy te studira transakcijsku analizu psihoterapijskog smjera kod prof. Nade Žanko i transakcijsku analizu edukacijskog smjera kod prof. Nevenke Miljković. Članica je američke organizacije Intermountain Therapy Animals za provedbu R.E.A.D.® programa Čitaj (o) psu© te edukaciju novih terapijskih i R.E.A.D.® timova u Hrvatskoj. Provodi i projekt Bulldog© te je dopredsjednica Udruge Indeficienter pet therapy Vinkuran.

Dževdet Hadžiselimović školski je psiholog, dobitnik Nagrade Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva za osobiti doprinos radu i razvitku HPD-a za 2014. Autor je većeg broja psihologijskih testova, priručnika, knjiga i članaka o nasilju (posebno u školi), umjetnosti za djecu i klimatskih promjena.

Ingrid Šandorov - viša je stručna savjetnica-defektologinja na Općinskom sudu te je bila mentorica osnovnim školama u provedbi projekta „Škola bez nasilja“.

Damjan Bistričić - profesor je talijanskog jezika i književnosti i ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži Pula. Autor je projekta produženog stručnog postupka s ciljem prevencije nasilja djece i mladeži. 

Moderatorica okruglog stola bila je Dragica Pršo, profesorica hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka koja radi u školskoj knjižnici kao knjižničar mentor, organizirao ga je Forum za ljudska prava i društvenu pravdu GO OraH Pula, a ulaz je bio slobodan.