Predstavljena knjiga Roverija – portret zavičaja Drage Orlića

27.01.15. Događanja Središnja knjižnica

Poznati istarski pjesnik, pisac, umjetnik, novinar, satiričar i sakupljač narodnoga blaga Drago Orlić predstavio je svoju pjesmaricu Roverija – portret zavičaja 27. siječnja 2015. u Središnjoj knjižnici.

O knjizi koja sadrži stihove s mnogim pojedinostima o prošlosti Roverije uz autora predstavili su Dalibor Macan, načelnik općine Svetvinčenat, dr.sc. Valter Milovan te novinar i pisac Mate Ćurić.

U ugodnoj atmosferi izmjenjivali su se govornici koji su pripovijedali zanimljive i duhovite legende i anegdote o Rovercima, ali i one vezane uz Dragu Orlića i njegovo stvaralaštvo te je svaka štorijica začinjena stihovima iz Roverije - portreta zavičaja.

Knjigu Roverija - portret zavičaja izdala je Općina Svetvinčenat, a na predstavljanju svi zainteresirani mogli su dobiti primjerak knjige na poklon, što je ranije bila česta praksa, a danas postala rijetkost. 

Drago Orlić rođen je 1948. godine u selu Mandelići, općina Svetvinčenat, trenutno živi u Poreču. Od 2011. godine član je istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Ovaj plodonosni istarski autor objavio je brojna djela, među kojima su zbirke čakavskih pjesama, satire i zbirke praznovjernih pučkih priča te je urednik više monografija. Neka od njegovih brojnih djela su: Će daž, Hip i vik, Groti duša zrije, Daž daždi, miš prdi, Med i teran, Mediteranski & i @, Kanat vrhu svi kanti (prepjev biblijske Pjesme nad pjesmama na istro-čakavski, zajedno s Danijelom Načinovićem), Crna mačka, Casanovina jabuka, Filmski versi, Is*tri*janci, Lipi moji (1-8), Štorice od štrig i štriguni, Istarski bordel muza, Istarske narodne poslovice, Patetika depresije, Sve Renatove Eve, Vrime se posoli, Srdačno vaš Poreč, Poreč u snijegu – Parenzo sotto la neve… Svestrani Drago Orlić utemeljitelj je i mnogih kulinarskih manifestacija u Istri - godinama je organizirao prigodne manifestacije i natjecanja te bilježio stare recepte za jela.