Predstavljen roman Bilo jednom u Istri - istinita priča o Ivanu Kolariću

06.02.15. Događanja Knjižnica Žminj

Bilo jednom u Istri - istinita priča o Ivanu Kolariću roman prvijenac novinara, kolumnista i publicista Elija Velana predstavljen je 6. veljače 2015. u Knjižnici Žminj.

Ivan Kolarić slovi kao najveći istarski razbojnik 20. stoljeća. Osuđen je na četiri doživotne robije i 106 godina zatvora, od kojih 11 u samici, a njegov lik autor je romansirao i pretvorio ga u temu romana. U prvom dijelu romana Elio Velan donosi teroristički napad koji se dogodio šezdesetih godina prošlog stoljeća u Milanu te neobjašnjivo izlječenje teško bolesnog talijanskog političara. Tada u priču ulazi Ivan Kolarić, kojega junak romana upoznaje u vremenu kad bivši kriminalac postaje iscjelitelj.

Elio Velan rođen je 1957. godine u Rovinju gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu te paralelno upisao talijansku književnost na Filozofskom fakultetu u Trstu. Novinarstvom se profesionalno bavi od 1986. godine. Radio je za La Voce del popolo kao dopisnik iz Rovinja, na koparskoj televiziji bio je urednik dnevnika i voditelj više emisija te na Radio Kopru i na regionalnoj radiopostaji Friuli Venezia Giulia RAI bio voditelj radioemisija. Od 1996. zaposlen je u Glasu Istre kao dopisnik iz Trsta.