Međunarodni dan čitanja Tolkiena

25.03.15. Događanja Središnja knjižnica

Tradicionalni Međunarodni dan čitanja Tolkiena 25. ožujka 2015. prvi put je obilježen i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, gdje su obožavatelji tog pisca imati priliku čitati ulomke iz njegovih djela.

Program čitanja naglas održan je u Čitaonici dnevnog tiska Središnje knjižnice, a pratile su ga vizualne animacije u duhu Tolkiena.

U programu su sudjelovale članice čitateljskog kluba KLjuČ i učenici Gimnazije Pula s profesoricom Zlatom Knez. Budući da je program bio otvorenog tipa, pridružila se još nekolicina posjetitelja koji su pročitali svoj omiljeni ulomak iz jednog od Tolkienovih djela.

Dan čitanja Tolkienovih djela (Tolkien reading day), kojim se obilježava književno stvaralaštvo oca suvremene fantastike, u svijetu se obilježava već trinaestu godinu. Otkako je Hobit engleskog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena objavljen godine 1937., naraštaji čitatelja pošli su tragom Bilba Bagginsa u Međuzemlje i otkrili najznamenitiji svijet suvremene fantastike, dok je njegov nastavak, trilogija Gospodar prstenova, u anketi londonskoga Timesa proglašen najomiljenijim djelom 20. stoljeća.

O trajnoj popularnosti Tolkienovih djela svjedoči i globalni uspjeh ekranizacije romana u režiji Petera Jacksona, nastaloj prema književnom predlošku Gospodar prstenova. To je ujedno i najnagrađivanija trilogija u povijesti američke filmske akademije s sa čak sedamnaest osvojenih Oscara. Jacksonov najnoviji film Hobit: Neočekivano putovanje zasad je zaradio više od milijardu dolara na svjetskim kinoblagajnama.