Depresija u trećoj životnoj dobi

24.03.15. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika

Dr.med. Ivica Šain, psihijatar, održat će u utorak, 24. ožujka 2015. u 11 sati u Čitaonici Kluba umirovljenika predavanje Depresija u trećoj životnoj dobi.

Predavanje je namijenjeno članovima Čitaonice Kluba umirovljenika, a organizira ga Sindikat umirovljenika Hrvatske, Podružnica Pula.

Početak treće životne dobi jedno je od najstresnijih životnih razdoblja u kojem pojedinca posebno pogađaju tri događaja: umirovljenje, odlazak posljednjeg djeteta iz obitelji te smrt bračnog partnera. U ovoj se dobi javlja i osjećaj osamljenosti (gubitak bračnog partnera, prijatelja) te tjeskobe i strah od budućnosti i blizine smrti. Depresija je u pravilu češća u starijih ljudi, ali se obično radi o blažem obliku. Važno je i potrebno učiniti što više da bi starost, kao i druga životna razdoblja, imala barem podjednak broj dobrih i loših strana. Jedan od načina zasigurno je i promjena slike koju je društvo stvorilo o ovom periodu čovjekova života. Ako stariji ljudi na starost počnu gledati pozitivnije, a i njihova okolina postane njima naklonjenija, otvorit će se mnoga vrata za nova iskustva.