Izložba Spomenaru u spomen - izložba sjećanja

04.05.15. Događanja Središnja knjižnica

Spomenaru u spomen izložba sjećanja na stogodišnjicu prisilne evakuacije Istrana u radne logore diljem Austro-Ugarske Monarhije otvorena je 4. svibnja 2015. u Središnjoj knjižnici

Izložba je pripremljena u povodu Dana grada Pule, a temeljena je na spomenaru iz 1917. godine koji je evakuirka Luca Peruško dobila na dar od školskih kolegica iz Južne Moravske.

U drugoj polovici svibnja 1915. godine tadašnje su vlasti, u obrambene svrhe Pomorske utvrde Pula, u samo nekoliko dana iselili oko 60.000 Istrana, mahom žene i djecu. Ratni su bjegunci, kolokvijalno evakuirci, bili smješteni u radne logore i na seoska gospodarstava na području Austro-Ugarske Monarhije, odakle se mnogi nisu vratili svojim kućama. 

Luca Peruško, evakuirka iz Peruški, s majkom, braćom i sestrama evakuirana je u mjesto Klobuky Južnu Moravsku, gdje je domaće stanovništvo, prema zabilježenim svjedočanstvima, ratne izbjeglice dobro primilo. Ona i sestre pohađale su školu gdje su se sprijateljile s vršnjakinjama. Godine 1917. Luca se s obitelji vratila kući, a nove su joj prijateljice kao uspomenu izradile i poklonile spomenar koji je u njezinoj obitelji sačuvan do današnjih dana. 

Izložba Spomenaru u spomen nastavak je radionica koje su u jesen 2014. održane u Dječjoj knjižnici te manje izložbe u holu Dječjeg kreativnog centra. Koristeći spomenar djevojčice koja je preživjela egzodus, ali i spomenarima koji kao takvi danas postoje u digitalnim inačicama na društvenim mrežama, učenicima viših razreda osnovnih škola, u suradnji s njihovim profesorima povijesti, predstavljen je dio zavičajne povijesti koja nije zastupljena u školskim udžbenicima. 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Pule Boris Miletić, a gostima na otvorenju obratila se i Silvana Sošić, unuka Luce Peruško.