Predstavljanje knjige Sveti trokuti. Topografija hrvatske mitologije

12.05.15. Događanja Središnja knjižnica

Knjiga Sveti trokuti. Topografija hrvatske mitologije predstavljena je u Središnjoj knjižnici 12. svibnja 2015.

Predstavljanje su organizirali Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Institut za arheologiju u Zagrebu, Arheološki muzej Istre i Arheološki muzej u Zagrebu uz predavanje i izložbu Mit u prostoru, a sudjelovali su dr.sc. Juraj Belaj, iz Instituta za arheologiju u Zagrebu, i prof. emerit. dr. sc. Vitomir Belaj.

Izložbu možete pogledati u dvorani Središnje knjižnice.

Multidisciplinarni program Instituta za arheologiju Mit u prostoru usmjeren je na popularizaciju novoga znanstvenog pristupa koji istražuje i pokušava tumačiti načela po kojima su još nekršteni Slaveni, po dolasku u naše krajeve, uređivali sveti prostor. U recentnim su istraživanjima otkrivene tročlane strukture (tri točke u prostoru) koje svojim smještajem u prostoru simboliziraju odnose među vrhovnim slavenskim bogovima. Sveti trokuti te vrste bili su preslik urednoga svetoga nebeskog svijeta na Zemlju, a obredi povezani s tima trima točkama omogućavali su svakogodišnju obnovu vegetacije, povremenu obnovu plemenske vlasti i, u kriznim situacijama, obnovu snaga Reda u borbi protiv Nereda, Kozmosa protiv Kaosa.

Program popularizacije realizira se potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Provodi se u sredinama u kojima su do sada već uočene i istražene navedene trokutne mitološke „pozornice“. Sastoji se prvenstveno od znanstveno-popularnih predavanja kojima se prezentira tema te se pobliže pojašnjava na konkretnom lokalnom primjeru. Predavanja prati i prigodna pokretna izložba na kojoj se na desetak atraktivnih samostojećih panoa posjetiteljima približavaju najznačajniji i najzanimljiviji aspekti teorije o svetom prostoru pretkršćanskih Slavena.

Dosadašnje spoznaje o navedenim tročlanim slavenskim strukturama u Hrvatskoj objedinjene su u knjizi Sveti trokuti. Topografija hrvatske mitologije koja je izdana u srpnju 2014. u nakladi Ibis grafike sa sunakladnicima Institutom za arheologiju i Maticom hrvatskom.