Tribina Pula, južna Istra i evakuirci: o velikom egzodusu sto godina poslije (1915.-2015.)

15.05.15. Događanja Središnja knjižnica

Pula, južna Istra i evakuirci: o velikom egzodusu sto godina poslije (1915.-2015.) naziv je tribine koja je održana u Središnjoj knjižnici 15. svibnja 2015.

Tribina je otvorena kratkim filmom kojim su prikazana ratna zbivanja u vrijeme Velikog rata. O velikoj evakuaciji Istrana i ostalim ratnim zbivanjima govorio je Andrej Bader, mag. hist., a moderirao Ivan Žagar, prof.

Zapovjedništvo pomorske utvrde Pula izdalo je javni proglas u kojemu biva objavljena naredba o evakuaciji žitelja južne Istre koja započinje 15. svibnja 1915., što je gotovo direktna posljedica potpisivanja tajnog Londonskog ugovora od 26. travnja 1915. godine, kojim Italija stupa u Prvi svjetski rat na strani sila Atante.

Andrej Bader, autor knjige Zaboravljeni egzodus: 1915.-1918., pojasnio je razloge iseljavanja Istrana, govorio o njihovim sudbinama u logorima smještenima u unutrašnjosti Austro-Ugarske Monarhije, objasnio zbog čega im nije dopušten povratak kućama nakon stabilizacije sočanske bojišnice te je problematizirao odnos hrvatske (i istarske) historiografije prema njihovoj „kolektivnoj traumi" koja je potrajala gotovo četiri godine, sve do konca Prvoga svjetskog rata. 

Tribinu su organizirali Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Istarsko povijesno društvo - Società storica istriana, a nastavak je programa (radionice Evakuircima u spomen u Dječjoj knjižnici i izložba Spomenaru u spomen - izložba sjećanja) kojima Knjižnica obilježava iseljavanje 60.000 Istrana 1915. godine.