Predavanje o križobolji Vlaste Urban Tripović, dr. med.

12.10.15. Događanja Središnja knjižnica

Imate li rizik za upalnu križobolju? naziv je predavanja uz edukacijski test koje je Vlasta Urban Tripović, dr.med. održala u Središnjoj knjižnici 12. listopada 2015. 

Predavanje u povodu Svjetskog dana borbe protiv artritisa i Svjetskog dana kralježnice te u sklopu kampanje Ne okrećite leđa križobolji organizirali su Hrvatska liga protiv reumatizma, ogranak za Istarsku županiju, Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Pule, Nacionalni odbor desetljeća kostiju i zglobova 2010-2020, Specijalistička fizijatrijsko-reumatološka ordinacija Vlaste Urban Tripović i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Bol u leđima je vrlo česta i ima mnogo različitih uzroka. Mnoge osobe odgađaju odlazak liječniku, misleći da će bol s vremenom nestati, no što dulje imate upalnu križobolju koja se ne liječi, veća je mogućnost dugoročnog oštećenja i negativnog učinka boli na svakodnevni život. Edukacija o vrstama križobolje i potrebi ranog otkrivanja njezinih uzroka jedan od osnovni alata za podizanje svijesti o upalnoj križobolji te potaknuti pravilnu i pravovremenu dijagnozu, kao i odgovarajuće zbrinjavanje.