Tomislav Perko o životu na Novom Zelandu

19.10.15. Događanja Središnja knjižnica

Svoja iskustva s posljednje avanture na drugom kraju svijeta predstavio je Tomislav Perko 19. listopada 2015. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula i tako započeo istarski dio svoje turneje.

Javio se veliki broj zainteresiranih za dolazak na njegovo predavanje Novi Zeland - Život na jugu pa je ponukan iskustvima s prethodnih gostovanja u Zagrebu i Rijeci, o Novom Zelandu Puljanima govorio u dva termina - u 18 i 19 sati, i dvaput napunio dvoranu Središnje knjižnice.

Nakon što je lani predstavio svoju knjigu 1000 dana proljeća o petogodišnjem putovanju po svim kontinentima, koju su na poklon dobila dva najsretnija posjetitelja, ovoga puta ispričao je svoju novozelandsku priču.

Brojni su Puljani saznali kako se može dobiti viza za tu daleku zemlju, kako jeftino živjeti i putovati, kako pronaći posao, zašto Novozelanđani hodaju bosi, kako Maori nazivaju Hrvate te čuti pregršt anegdota iz sedmomjesečne svakodnevice dvoje Zagrepčana na drugom kraju planeta.  

Tomislav Perko potvrdio je da je Novi Zeland odlično mjesto za život: radi se o sređenoj državi čija ekonomija strelovito raste, a nezaposlenost gotovo ne postoji, mjestu na kojem se ne priča o politici i religiji, zemlji pristupačnih, nasmijanih i pristojnih ljudi koji rijetko krše pravila, kutku Zemlje s predivnim, netaknutim krajolicima. Ipak, riječ je o zemlji koja je od Hrvatske udaljena 12 vremenskih zona, što je bio jedan od razloga Perkovog povratka kući.

Ovaj simpatični putopisac trenutno živi u Zagrebu, a više o njegovim putešestvijama možete pročitati na njegovom blogu (Tomislavperko.com) i, nadamo se, uskoro u novoj knjizi.

Tomislav Perko, 30-godišnji je Zagrepčanin. Do 2008. godine radio je kao broker, no s financijskom krizom "odlaze" njegova karijera, novac i lagodan život te se odlučuje - putovati i pisati o tome. Nekoliko godina kasnije kreće na 1000-dnevni put oko svijeta te izdaje knjigu 1000 dana proljeća. Na svom blogu kaže da je smisao života tražio na nekim od svojih putovanja – posjetio je više od 40 zemalja, stopirao više od 50.000 kilometara, i sve to s budžetom od 50-ak kuna dnevno.