Izložba Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici

22.10.15. Događanja Središnja knjižnica

Izložba Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici,  posvećena pioniru astronautike i jednom od utemeljitelja svemirske tehnike koji je 1892. godine rođen u Puli, otvorena je 22. listopada 2015. u Središnjoj knjižnici.

 Ovaj vizionar i vrhunski stručnjak za raketnu i svemirsku tehniku u razdoblju između dva rata, sin je doktora c. i Kr. mornaričkog stožernog liječnika dr. Josefa Potočnika, rođenog u Slovenj Gradecu, i Marije Potočnik, rođene u Mariboru. Nakon završenog studija u Beču, gdje je stekao zvanje inženjera, potpuno se posvetio raketnoj i svemirskoj tehnici i pod pseudonimom Herman Noordung u listopadu 1928. godine izdao knjigu Problem vožnje svemirom, u kojoj je dao cjelovit pregled svih značajnih ideja i iskustava iz astronautike.

Autor izložbe je slovenski galerist, veliki zaljubljenik u umjetnost, fizičar i istraživač kulturne baštine Primož Premzl iz Maribora koji je ujedno potaknuo inicijativu za povezivanje i suradnju gradova u kojima je Potočnik boravio, živio i djelovao. Ovom izložbom prikazao je Potočnikovu biografiju i vizionarski rad kroz arhivske dokumente, slikovni materijal, vrijedna knjižna izdanja i druge artefakte.

Izložba Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici ostvarena je u suradnji s Umetniškim kabinetom Primož Premzl, Osrednjom knjižnicom Celje i Slovenskim kulturnim društvom Istra iz Pule.

Slijedom Potočnikove biografije koja povezuje Pulu i Maribor, odnosno Hrvatsku i Sloveniju otvorenju su prisustvovali Viktor Mlakar, konzul Veleposlanstva Republike Slovenije, Kristina Kliner, prva savjetnica konzula Veleposlanstva Republike Slovenije, gradonačelnik Grada Maribora dr. Andrej Fištravec, pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci i pročelnica Odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber te Srečko Maček iz Osrednje knjižnice Celje i predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istra Klaudia Velimirović.

Izložba će se moći razgledati do 21. studenog 2015. u radno vrijeme Središnje knjižnice.