Corrado Premuda predstavio svoju novu knjigu

09.11.15. Događanja Središnja knjižnica

Talijanski pisac za djecu Corrado Premuda družio se s učenicima Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" i predstavio im svoju novu knjigu Un pittore di nome Leonor (Editoriale Scienza, 2015.). Ova književna matineja održana je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 9. studenog 2015. u Središnjoj knjižnici.

Premuda je školarcima govorio o svojoj novoj knjizi, u kojoj govori o odrastanju Leonor Fini, talijanske umjetnice rodom iz Buenos Airesa koja je živjela u Trstu, te im pročitao nekoliko ulomaka.

Corrado Premuda, rođen u Trstu 1974., pisac je i novinar. Dosad je, uz Un pittore di nome Leonor (Slikar imena Leonor), objavio dvije zbirke kratkih priča Un racconto di frammenti (L’Autore Libri Firenze, 2000.) i Intrusioni (FPE Trieste, 2004.), za koju je dobio posebnu nagradu komisije na natječaju Jacques Prévert 2002., roman Sazrijevanje (Prematurità), koji još nije objavljen u Italiji, dok ga je u Hrvatskoj objavio Antibarbarus, i knjige za djecu Felici e contente, koju je lani predstavio također u Središnjoj knjižnici. Brojne njegove priče objavljene su u časopisima, antologijama i internetskim portalima. Pričom Čokoladne hostije (Particole al cioccolato) predstavljen je u dvojezičnoj zbirci Con-Fusioni Triestine /Tršćanska zb(i)rka, uz još desetak tršćanskih autora. Piše za kazalište i radio te umjetničke kataloge. Nakon što je bio dio milanske redakcije dnevnika la Repubblica, piše za razna novinska izdanja i časopise, a brojni njegovi članci mogu se čitati online na internetskim stranicama dnevnika Il Piccolo e La Voce del Popolo. Arhivar je i bavi se didaktikom, u školama predaje o jeziku filma i drži tečajeve kreativnog pisanja (Temperamatite). Diplomirao je politologiju na Sveučilištu u Trstu, studij je nastavio na Malti gdje je usavršio povijesno-arhivska istraživanja zahvaljujući stipendiji talijanskog Ministarstva vanjskih poslova te je magistrirao na temu Upravljanje i analiza komunikacija.