Digitalna izložba Albert Camus 1913-2013

24.03.14. Događanja Središnja knjižnica

Digitalna, interaktivna i višejezična izložba Albert Camus 1913-2013, posvećena stogodišnjici autorova rođenja, moći će se pogledati u Središnjoj knjižnici od 24. ožujka do 5. travnja u povodu obilježavanja Mjeseca frankofonije.

Ovakav koncept izložbe pokrenuo je Institut français, a projekt je ostvaren u partnerstvu s izdavačkom kućom Gallimard i École Normale Supérieure za pripremu općeg i znanstvenog sadržaja te uz potporu Nacionalnog audiovizualnog instituta (INA), Agencije za nastavu francuskog u inozemstvu (AEFE), kao i Cellules Multimedijalnog studija.

Originalnost ove monografske izložbe leži u kombinaciji uređivačkog znanja i QR kodova. Posjetitelji pristupaju sadržaju stojeći ispred izložbe koristeći pametni telefon ili tablet.
QR kod ili ‘Quick Response’ kod je dvodimenzionalni bar kod, stvoren da bi sadržaje koji su unutar njega zapisani korisnici mogli izuzetno brzo i jednostavno pročitati. Sa sve većim brojem dostupnih telefona s ugrađenom kamerom na tržištu primjena QR kodova sve više dobiva smisao i pokazuju se kao izuzetno praktičan način za distribuciju informacija.

Nakon što se preuzme aplikacija (s App Storea ili Google playja), koja je posebno dizajnirana i razvijena za izložbu, posjetitelji mogu pristupiti sadržaju skeniranjem QR kodova prikazanima na izložbi.
Izložba nudi simultani višejezični pristup (6 jezika: francuski, arapski, kineski, engleski, njemački i španjolski), kritičke tekstove, više od 100 anotacija, 18 minuta audio i videoarhivskog materijala. Pregledavanje cijele izložbe traje od sat do sat i pol vremena.