Predstavljanje knjige Jugoatlantikom po Atlantiku

24.11.15. Događanja Središnja knjižnica

Knjiga Jugoatlantikom po Atlantiku dr. Krešimira Franića predstavljena je 24. studenog 2015. u dvorani Središnje knjižnice.

O knjizi je uz autora govorio Budimir Žižović, novinar i književnik.

"Krešo Franić ustraje u dobroj tradiciji liječnika-pisaca. Nakon romansirane familijarne biografije, evo ga s faction-docu romančekom o jednoj od najspektakularnijih pustolovina jugoslavenskog privrednoga čuda: Jugoatlantiku. Posrijedi je bio izlaz nesvrstanih samoupravljača iz Mletačkog zaljeva, Golfo Veneto - kako se stoljećima zvao Jadran - na Atlantik, u lov na tune!

(...) Krešo F. posložio je statistički i analitički, pritom s duhom i duhovito, tragikomičnu atlantsku avanturu hrvatskoh i jugoslavenskog oceanskog ribarstva. Riječ je o preciznom i pomnom rukopisu o poduzeću i poduzetništvu, ambicioznom i odvažnome. Uz dramatičan ishod: Jugoatlantika već decenijama nema, ali njegovi brodovi, naši pulski brodovi, i dan današnji love tune po oceanima za nečije džepove. U riječ, ovo je hvalevrijedna knjiga, dobro napisana."                                                                                                                                                                                                 Milan Rakovac, urednik