Izložba Godišnja doba Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda u Dječjoj knjižnici

02.12.15. Događanja Dječja knjižnica

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, u Dječjoj knjižnici postavljena je izložba radova korisnika Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Godišnja doba.

Izloženi radovi nastajali su tijekom cijele godine, a izrađeni su od različitih prirodnih materijala u raznim likovnim tehnikama: kolaž, slikanje, modeliranje korištenjem recikliranik materijala - kartom, papir, lišće, tkanine. Posebnost radova je u izradi i kombinaciji korištenja materijala da bi i slijepo i slabovidno dijete mogli ravnopravno sudjelovati u njihovom nastanku.

Godišnja doba mogu se pogledati do 21. prosinca.

Predškolski odsjek Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda pohađaju mališani koji imaju višestrukih teškoća u razvoju u integraciji s djecom bez teškoća. Kako piše na web portalu Dnevnog centra: „U realizaciji programskih sadržaja provodi se integracija odgojno- obrazovnih i rehabilitacijskih cjelina uz individualizaciju sadržaja prema potrebama i mogućnostima pojedinog djeteta. Uz redovni plan i program djeca u radu koriste instrumente asistivne tehnologije kao potporu primarnom programu ali i kroz individualne tretmane.“ Tako u tom kontekstu treba promatrati nastale radove, kojima je svrha, uz izuzetnu kreativnost, maštovitost i raznovrsnost, bogatstvo materijala, boja i tehnika da u njihovoj izradi i oblikovanju sudjeluju sva djeca pa i ona koja imaju senzornih (sljepoća) i motornih teškoća. Također, kako bi slijepo dijete moglo „gledati“ radove pažljivo se bira tekstura korištenih materijala.

Dječja knjižnica uvijek je otvorena za suradnju s djecom koja imaju potrebe za senzornom ili bilo kojom drugom integracijom, njihovim rehabilitatorima i roditeljima uz održavanje radionica prilagođenih njihovim zahtjevima i interesima. Tako je ove godine knjižni fond i didaktički materijal knjižnice dopunjen takltilnim slikovnicama i igračkama koje su i djeci sa senzornim teškoćama primjerene, prihvatljive i interesantne.