Predstavljanje romana Dijete koje šeće psiće Svetlane Vlašić

19.01.16. Događanja Središnja knjižnica

Prvijenac pulske autorice Svetlane Vlašić Dijete koje šeće psiće predstavljen je u prepunoj dvorani Središnje knjižnice 19. siječnja 2016.

Autorica u svom romanu opisuje svoje odrastanje, a dio nekadašnje djece iz zgrade u Rudarskoj ulici u Puli uz autoricu govorila su o knjizi i događajima opisanima u njoj, sjećanjima na doba u životu koje budi najnježnije osjećaje. Moderatorica predstavljanja bila je Vanesa Begić, a posebni gost bio je prof. Sandro Vešligaj.

Druženje i igru s djecom iz zgrade u kojoj je stanovala, sada odraslim osobama kojima posvećuje knjigu, opisuje kao iskustvo uživo bez mobitela i društvenih mreža. Kroz roman se provlači i trajna čežnja za psićima koje nikad nije uspjela za uvijek zadržati te borba s pravilima koje nameću odrasli. Posebno mjesto u djetinjstvu autorica daje svojim bakama i djedovima uz koje je vežu najnježnije emocije i sjećanja. Kraj knjige donosi osvrt na sadašnje vrijeme i spoznaju, kako se do danas, nije puno toga promijenilo.

Svetlana Vlašić rođena je u Puli, gdje i danas živi i radi. Velika je zagovornica Montessori pedagogije i dječjih prava. Povremeno radi u Strukovnoj školi gdje predaje grupu predmeta kozmetičke struke. Jesmo li zaista pametniji od životinja, pitanje je koje postavlja sebi i drugima, a razlog za to navodi u činjenici kako životinje nikad neće zagaditi, opustošiti i zatrovati staništa svojim budućim naraštajima u tolikoj mjeri da će dovesti u pitanje njihov opstanak. Dijete koje šeće psiće prvi je njezin roman.