Kako ekran mijenja dječji mozak i igru? - predavanje psihologinje Sanje Ivanušević Grgas

07.03.16. Događanja Središnja knjižnica

Predavanje Kako ekran mijenja dječji mozak i igru? namijenjeno stručnjacima koji rade s djecom i roditeljima održala je Sanja Ivanušević Grgas, dipl. psiholog, praktičar terapije igrom 7. ožujka 2016. u 18 sati u dvorani Središnje knjižnice, kojem se odazvalo oko 130 odgajatelja, učitelja, roditelja...

Ekrani - TV, tableti, kompjuteri, mobiteli... Neka djeca provode mnogo više vremena u njihovom društvu nego s roditeljima. S jedne strane se kreiraju razni programi i aplikacije koje potiču razvoj, a s druge strane u praksi vidimo epidemiju problema koji su povezani s prevelikom količinom vremena pred ekranima.

Gdje je istina? Koliko "ekrana" je dobro i postoji li pozitivni utjecaj? Kakve promjene se događaju u strukturi i funkciji mozga? Kako one utječu na razvoj - igru, govor, učenje, pažnju...? Što učiniti ako problem već postoji? - teme su o kojima je govorila Sanja Ivanušević Grgas. Približila je i pojasnila razvoj dječjeg mozga i važnosti igre, koja je "djetetov posao", kroz koju uči i priprema se za život te zabrinjavajuće podatke o vremenu koje djeca provode pred ekranima.

Sanja Ivanušević Grgas, dipl. psiholog, praktičar terapije igrom, radi u dječjem vrtiću te je vanjski suradnik Modusa – Centra za djecu, mlade i obitelj (Društvo za psihološku pomoć) gdje provodi terapiju igrom, individualna i obiteljska savjetovanja i psihološke tretmane, kao i radionice za djecu rastavljenih roditelja. Educirana iz područja vođenja grupa te radi na osobnom i profesionalnom razvoju odraslih. Na tom području kroz niz godina u suradnji razvija i provodi programe osobnog razvoja (Radionice emocionalne pismenosti) i stručnog usavršavanja za stručnjake koji rade s djecom (Čarobna svjetiljka). Redoviti je suradnik časopisa i TV programa na temu dječjeg razvoja, mentalnog zdravlja i roditeljstva. Aktivno sudjeluje u promoviranju terapije igrom u Hrvatskoj kroz Hrvatsku udrugu za terapiju igrom (HUTI).