Međunarodni dan žena u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula

08.03.16. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika

Prigodnim programom u Čitaonici Kluba umirovljenika 8. ožujka obilježen je Međunarodni dan žena.

Program je otvorila ravnateljica Knjižnice, a prisutne su pozdravili gradonačelnik Boris Miletić i potpredsjednica Istarske stranke umirovljenika Zorica Lončar.

Dan posvećen ženama svojim nastupom uveličali su ženski zbor Matice umirovljenika Pula Zlatne godine, pod vodstvom Silve Pavić, koji je izveo Lovor i ruže i U plavom podrumu te Đildo Pliško koji je kazivao stihove o ženama. Kao posebne gošće Čitaonice Kluba umirovljenika Pula nastupile su učenice Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova Diana Kegelj (sintisajzer) i Monika Popović (harmonika, klasa prof. Volodomira Balyka).

Program je sponzorirala Istarska stranka umirovljenika - Partito istriano dei pensionati.

Međunarodni dan žena diljem svijeta obilježava se 8. ožujka i simbolizira dugu povijest borbe za ženska prava, kao što su pravo glasa i pravo na rad. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća. Povezana je s prosvjedima žena zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća zaposlenih u industriji odjeće i tekstila 8. ožujka 1857. u New Yorku. Prva inicijativa za obilježavanje Međunarodnog dana žena potekla je od američke Socijalističke stranke 1909., a naredne godine na Međunarodnoj konferenciji žena socijalista u Kopenhagenu, na poticaj Njemice Clare Zetkin izglasano je načelo proglašenja Međunarodnog dana žena, no bez utvrđenog datuma. Godina 1975. proglašena je Međunarodnom godinom žene, a 1977. Ujedinjeni narodi proglasili su 8. ožujka Međunarodnim danom za prava žena i za mir.