Ćakule pod jedrima: Mitja Zupančič o austougarskim svjetionicima na Jadranu

11.03.16. Događanja Središnja knjižnica

Mitja Zupančič održao je predavanje o jadranskim svjetionicima iz doba Austro-Ugarske Monarhije i predstavio svoju knjigu Svetilniki (Lighthouses) 11. ožujka 2016. u dvorani Središnje knjižnice.

Prvi je to susret Ćakula pod Jedrima u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Jedriličarskog kluba Delfin koji će se održavati jednom mjesečno.

Prije 200 godina Austro-Ugarska Monarhija izgradila je brojne svjetionike i molove duž Jadranske obale. Danas je sačuvano 56 starih lanterni u četiri države: 50 ih se nalazi na području Hrvatske, a Mitja Zupančič jedri po njihovim rutama.

Mitja Zupančič je novinar, publicist i izdavač nautičke literature te predavač sigurnosti na moru. Član je WLS (World Lighthouse Sociaty), a uz jedrenje zanimaju ga povijest, UNESCO-ova baština na Jadranu, svjetionici te stare i tradicionalne barke. Aktualni je dobitnik prestižne novinarske nagrade Zlatna penkala za objave u 2014. godini, autor je tri knjige i sedam dokumentarnih filmova iz serije Obrazi z Jadrana, za koje je napisao i glazbu, a u fotonatječaju revije Otvoreno more za 2015. njegove dve fotografije došle su u finalni izbor.