Predstavljanje romana Elvira Tominića "Crni pastuh"

24.03.16. Događanja Središnja knjižnica

Novi roman Elvira Tominića Crni pastuh predstavljen je dvorani Središnje knjižnice 24. ožujka 2016.

O knjizi su uz autora govorili prof. dr. Ivan Jurković, Tominićev fakultetski profesor, koji se osvrnuo na osnovni motiv u romanu, Marlena Matić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti, koja je rekla više o samoj ranji albuma, te Biljana Ivković, učiteljica, koja je pročitala nekoliko ulomaka. Posebna gošća bila Tea Tidić, glazbenica i novinarka.

Elvir Tominić rođen je u Puli, profesor je hrvatskog jezika i povijesti. Godine 2013. izdao je svoj prvi roman Kronika obožavanja, čiji je svojevrsni nastavak Crni pastuh.Osim proze piše i poezuju te je svirao i pjevao u raznim pulskim grupama i projektima.

U svojem novom romanu Elvir Tominić ostaje vjeran temama kojima se počeo baviti u "Kronici obožavanja". Njegov je glavni junak muškarac koji je zagazio u srednje godine i kojega muče problemi tipični za pripadnike njegove generacije, stiješnjene između djece u pubertetu koju ne razumiju baš najbolje i dementnih roditelja o kojima moraju brinuti. Njegov se brak odvija po inerciji jer se ljubav uglavnom izgubila negdje putem, u svakodnevici punoj problema. Gdje je nestala ona toplina i njeznost koja poput vatre u kaminu gori između muškarca i žene te daje smisao i dostojanstvo životu? Svoju je struku izabrao iz ljubavi i istinskog interesa, a sad je razočarani osnovnoškolski nastavnik koji razmišlja kako da što bezbolnije dočeka kraj školskog sata, zaboravlja ispraviti kontrolne, a svoje kolegice iz zbornice uglavnom komentira s prezirom.

Sve o čemu govori ovaj roman jest univeralno, njegovi bi likovi mogli živjeti bilo gdje i pritom imati slična razmišljanja i probleme, ali autor ih smješta u Pulu i time s jedne strane ispisuje posvetu svojem rodnom gradu, a s druge strane to koristi kako bi komentirao neka specifična pitanja koja muče njegove sugađane.

prof. dr. sc. Meri Tadinac