Tako to izgleda... kad vesela družina pripovijeda

02.04.16. Događanja Središnja knjižnica, Dječji odjel

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se 2. travnja pa je subotnja Čarobna škrinjica na Dječjem odjelu bila doista posebna. A razlozima za slavlje tu nije bio kraj: toga dana obilježen je i 3. rođendan nacionalne kampanje Čitaj mi!, čiji je Čarobna škrinjica dio.

U 11 sati u goste Dječjem odjelu došla je vesela družina iz Udruge Birikina Pula koju ste imali priliku upoznati i u Veselom autobusu. Pilić Milić, Zečica Lili i opasni zmaj Zemljotres pripovijedali su zanimljive i poučne priče.

Pozvani su bili svi, i veliki i mali da dođitu u subotu, 2. travnja na Dječji odjel da zajedno proslave Međunarodni dan dječje knjige i rođendan kampanje Čitaj mi!, dobro se zabave i nauče nešto novo.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se 2. travnja svake godine, na rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. Cilj je ukazati važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju te ih motivirati da tu naviku održe kroz život.

Čitaj mi! prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je 2013. godine u povodu Europske godine čitanja naglas. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu. Gradska knjižnica i čitaonica Pula u kampanju se uključila na samim njezinim počecima i redovito organizira programe čitanja naglas u koje uključuje djecu od najranije dobi, ali i njihove roditelje, djedove, bake, odagajatelje...