Izložba ilustracija Tomislava Tomića Stoljeće Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić

19.04.16. Događanja Središnja knjižnica

Izložba ilustracija Tomislava Tomića u povodu stogodišnjice objavljivanja bajki Ivane Brlić-Mažuranić Priče iz davnina otvorena je u Središnjoj knjižnici 19. travnja 2016.

Organizatori izložbe su Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Knjižnice grada Zagreba - Hrvatski centar za dječju knjigu, a otvorenje izložbe bilo je dio programa Dana za knjižničare 9. Monte Librića 

Izložbu možete pogledati do 4. svibnja u radno vrijeme Središnje knjižnice.

Tomislav Tomić rođen je 1977. godine u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Počeo je objavljivati ilustracije u knjigama i časopisima još za vrijeme studija. Do sada je objavio ilustracije u mnogim knjigama, udžbenicima, slikovnicama i izradio mnoge naslovnice za knjige. Surađuje sa mnogim izdavačima u Hrvatskoj ali i u inozemstvu, većinom u Velikoj Britaniji. Živi i radi u Zaprešiću. Njegove radove možete pogledati ovdje.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u Ogulinu, u poznatoj književničkoj obitelji, 18. travnja 1874. Uz djeda Ivana Mažuranića, pjesnika, političara i hrvatskog bana, i oca Vladimira, pravnika i pisca, već u djetinjstvu stekla je vrijedne životne i književne spoznaje. Pravu pozornost književne publike dobiva 1913. romanom za djecu «Čudnovate zgode i nezgode šegrta Hlapića», ali umjetnički vrhunac ostvaruje u svojem najpoznatijem djelu “Priče iz davnine”.
„Priče iz davnine“ objavila je Matica hrvatska prvi put 1916. godine, s ilustracijama Petra Orlića, uslijedilo je drugo izdanje iz 1920. te treće, najpoznatije, iz 1926. godine, koje je ilustrirao Vladimir Kirin. Doživjele su oko četrdeset domaćih izdanja, a prevedene su na desetak stranih jezika. Ova svjetski poznata i priznata spisateljica za djecu dva je puta predložena za Andersenovu nagradu i otada je mnogi nazivaju hrvatskim Andersenom. Bila je prva spisateljica koja je u Hrvatskoj postala članicom Akademije (danas Hrvatske akademije znanosti i u umjetnosti).

Nakon izložbe u dvorani Knjižnice nastavljen je program dana namijenjenog knjižničarima Monte Librića: Liana Diković predstavila je Talijansku digitalnu knjižnicu u Istri i audioknjige koje nudi, Miroslava Vučić predstavila je nove naslove za djecu i mlade naklade Školska knjiga i biblioteke Lumen, a Nataša Govedić (autorica) i Nenad Hrgetić (kompozitor) održali su radionicu Zvukovna slika romana: hod po zvuku.