Predstavljeni Istarski puti Radovana Brlečića

31.03.14. Događanja Središnja knjižnica

Knjiga Istarski puti opet i iznova Radovana Brlečića, putopis o putopisu po Istri, predstavljena je u punoj dvorani Središnje knjižnice 31. ožujka 2014.

Knjiga je objavljena u nakladi Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina, a na predstavljanju su uz autora o knjizi govorili predstavnik nakladnika Ivica Kukovačec i urednik Istarskih puti opet i iznova dr. Ivo Kalinski, koji su se složili da nije riječ samo o putopisu, već o vrijednom djelu, gotovo udžbeniku o Istri. Autorica naslovnice i grafika u knjizi Branka Grakalić odsvirala je tri točke na pianinu te pročitala dvije poezije koje je napisala o Brlečiću, dragom prijatelju iz djetinjstva, a ovaj književno-prijateljski susret Istre i Hrvatskog prigorja moderirala je Dorina Tikvicki.

Radovan Brlečić, rođen u Zagrebu, veliki je zaljubljenik u Istru. Nakon što je kao 15-godišnjak došao u Pulu na školovanje Istra postaje njegova preokupacija, njegov drugi zavičaj. Po odlasku u mirovinu zaokuplja ga publicistika, a Istarski puti opet i iznova njegovo su drugo takvo djelo. Trenutno radi na tri nova putopisa: Sim pa tam - po Hrvatskom zagorju i prigorju, Dvije đite jedno ljeto o plovidbi jedrilicom Jutarnja zvijezda te Drugi istarski puti u kojem će čitatelje voditi na put po zapadnom dijelu Istre.

Djelo Istarski puti opet i iznova autor naziva putopisom o putopisu jer je krenuo putima kojima je njegov rođak Franjo Horvat Kiš putovao prije sto godina i o tome napisao Istarske pute. Dakle, ovo je putopis o putovanju samo dijelom Istre, onim kojim je putovao Horvat Kiš. Opisujući „viđeno i neviđeno“ na svom putovanju, ispreplećući Horvatovu deskripciju sa svojom, Brlečić čitatelja čas vodi kroz prošlost čas kroz sadašnjost pa je njegov putopis i putopis o putovanju kroz vrijeme. Pritom donosi mnogo zanimljivih i često manje poznatih podataka prikupljenih na putovanju koji se odnose na sve segmente života Istre. Brlečić je za razliku od Horvata putovao i dijelom istarskog mora te je taj zapis interpolirao u svoju priču o Istri u kojoj iz poglavlja u poglavlje slijedi Horvatov put.