Animirani bestijarij - predstava za djecu od 2 do 7 godina

20.05.16. Događanja Titov park

U Središnjoj knjižnici 20. svibnja 2016. završava prva međunarodna turneja predstave izrasle iz projekta Imaginarni bestijarij 2015, što je ujedno i prvi program kojim Središnja knjižnica Talijana u Hrvatskoj obilježava 25. obljetnicu svojeg djelovanja.

Riječ je o predstavi koja je nastala iz mašte stotinjak djece koja su prošle godine sudjelovala u projektu Imaginarni bestijarij – prvi festival kreativnosti koji je osmislila udruga Damatrà onlus iz Udina, čiji je jedan od ciljeva istraživanje edukacije i kulture kroz pripovijedanje, umjetnost i kreativno izražavanje – i koja nakon što je dirnula Italiju i Španjolsku, gdje je premijerno izvedena 5. ožujka, stiže u Hrvatsku i Sloveniju.

Animirani bestijarij predstava je udruge Lluvia horizontal iz Valencije (Španjolska): izvode je Irina Bargues i Yevgeni Mayorga, autor scenografije je Virginia Di Lazzaro, glazbe Fortunio Klez Band, a režiser Yevgeni Mayorga.

Performans, kojem je dosad prisustvovalo stotinjak malih i velikih gledatelja, stvoren je iz prikaza fantastičnih životinja koje su zamislila i nacrtala djeca u prvom izdanju projekta Imaginarni bestijarij, a koje su postale lutke u društvenim radionicama gdje su ih izradili volonteri, roditelji, djedovi i bake. Životinje male, na crte i šare, žuti točkasti tigrići i roza pilići, kao da su flamingovi tići, oživljavaju u rukama jednog krojača koji će vas povesti u svijet bojanja, šivanja, trubljenja, mukanja, blejanja i režanja.

Ova hvalevrijedna inicijativa ostvarena je u suradnji s Ente Regionale Teatrale del Friuli Venezia Giulia – teatroescuola, koji je pomogao u realizaciji predstave Animirani bestijarij, nastale, između ostalog, i zahvaljujudi nizu radionica koje je za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u regiji održala španjolska udruga. Performans je stvoren iz prikaza fantastičnih životinja koje su zamislila i nacrtala djeca u prvom izdanju projekta Imaginarni bestijarij, a koje su postale lutke u društvenim radionicama gdje su ih izradili volonteri, roditelji, djedovi i bake.

Jako dobro osmišljen Animirani bestijarij izmamio je osmjehe na lica svih prisutnih mališana koji su pomno pratili priču jednog krojača i s njime komunicirali na zajedničkom jeziku - zvukovima, pokretima i glazbom.